Friday, August 15, 2014

Älkää myykö meitä. Idylli eläköön kauan!

Nämä puutaloasunnot ovat tupakkatehtailija Rettigin työläisille rakentamia taloja. Rettig varmaan kääntyy haudassaan, kuten eräässä kyltissä luki, mikäli nämä puutalot myydään ja asukkaat jäävät kodittomiksi. Näissä taloissa on hämmästyttävän nostalgiset pihapiirit, aivan kuin aika olisi pysähtynyt. Eivät ne isoja pihoja ole, mutta yhteisöllisiä kyllä. Pakostakin ajattelen että keskiluokka ei ole keksinyt vielä niiden ainutlaatuisuutta ja pilannut niitä.

Tässä kuvassa Petri Rajala laulaa Veikko Lavia. Kylteissä on selvä sanoma Kaupungin vuokratalon johtajille. Älkää myykö koteja. Sikäli kun kuulin oikein oli kyseinen vuokranantaja lausunut medialle että he vain toteuttavat korkeammilta tulleita päätöksi, eivät he voi muuta tehdä. Uskokoon ken tahtoo, minä en usko että näiden talojen myyminen olisi kaupungille rahasampo. Tiettävästi kaupunki on jo myynyt kaikessa hiljaisuudessa kymmenen puutaloa tähän mennessä.
Nämä henkilöt ovat tosissaan. Periksi ei anneta ja Kotona nukkuu paremmin. Niin muuten nukkuukin, vierasta petiä vierastaa ja nukutuksi ei saa.
Tässä hieman kansainvälistä kannanottoa tapahtumiin.

Nämä kuvat ovat Kupittaankadun ja Vuorityömiehenkadun kulmasta. Tänään illalla oli rauhallinen mielenilmaisu vuokratalojen puolesta. Kupittaankadulla on monia puutaloja. Keitaita kaupungissa. Pilaamattomia asuinympäristöjä joiden toivoisi säilyvän sellaisina jatkossakin.
En soisi näiden talojen tarinan päättyvän surullisesti. Helsingissä on erilaisia malleja tällaisiin ongelmanratkaisuihin. Turku laahaaperässä ja on vastahankainen, mutta toivoa sopii että tämä idylli säilyisi edelleenkin. Tämä alue on ainutlaatuinen laadultaan ja hyvin säilynyt asumismuoto ajassamme.

No comments: