Wednesday, April 29, 2020

Pyhä Valborga oli uranainen ja ihmeidentekijä

En ole koskaan juhlinut vappua, kuten Suomessa yleisesti juhlitaan. Vuoden 2020 vappuna kaikki on erityistä. Toivon ettei kapinallinen nuorison henki saa päähänsä järjestää mitään kovin erityistä. Yleensä vappu-sää on kolea tai siltä väliltä. Iltapäivällä satoi rakeita ja oli koleaa. ehkä vappuna on aurinkoista ihan vain Valborgin kunniaksi.

Vapun nimi johtuu Pyhästä Valborgasta. Pyhä Valporg eli Vappu on merimiesten suojelija ja myrskyjen taltuttaja sekä, ihmeidentekijä. Hän ruokki nälkään kuolevan lapsen eloon kolmella tähkänjyvällä, sekä pelasti lapsivuodekuumeisen äidin ja suojeli myös kulkutaudeilta.

Pyhä Valborga oli varakkaasta perheestä ja hänelle oli mahdollista koulutukseen ja uraan. Hänet lähetettiin kymmenvuotiaana maineekkaaseen luostariin saamaan oppia ja sivistystä. Näihin luostareihin lähetetyt tytöt jäivät naimattomiksi ja Valborgsata toivottiin lähetystyön tekijää ja lähetettiin pakanalliseen Saksaan viemään kristillistä sanomaa. Sittemmin hän työskenteli paavi Bonifasiuksen avustajana ja siitä aukenikin hänelle ura ensin nunnaluostarin johtajana ja mtöhemmin miesluostarin johtajana. Kun Valborga kuoli, luostarikin rappeutui ja mureni hänet unohdettiin pitkäksi aikaa. Myöhemmin Valborga julisitettiin pyhimykseksi.

Hänen juhlapäivänsä on toukokuun ensimmäinen päivä.

No comments: