Saturday, August 12, 2017

Pähkinä purtavaksi

Miten ratkaisette luovasti työpaikallanne olevan ongelman: Takahuoneseen oli pikkuhiljaa pesiytynyt lapsijoukkio. Tämä joukkio ei osallistunut mihinkään toimintaan, sillä oli jo kehittynyt omat toimintamallit. Tämä ei ollut ainoa ongelma: työntekijät eivät pystyneet vuorovaikutukseen keskenään, kokouksissa kaikki istuivat hiljaa. Jos joku uskalsi avata suunsa hänelle kostettiin. Toiminnan metodi oli kyttäys, epäluulo ja herjanheitto. Lisäksi piti olla ainakin yksi kiusattava ja kiusaaminen kohdistui lapsiin ja koko perheeseen.

Pomon johtoajatus oli että Toimeen on tultava ja ulospäin ei saa näkyä ristiriitoja. Kulissien pito johtui siitä että Luova toiminta oli tarkkailunalaista sosiaalikeskuksen yläportaissa. Pahinta oli että työntekijöitä leimattiin hulluiksi, kuvittelijoiksi ja lahjattomiksi. Ohjaajia pakeni usein lähiöihin ja muihin tehtäviin.

Luovaan toimintaan siirrettiin kaupungin työntekijöitä joilla oli mielenterveysongelmia, alkoholismia ja sosiaalista häilyntää. Luova Toiminta oli vihon viimeinen paikka kaupungissamme tällaisille henkilöille. Yksi lauloi siioninvirsiä viikkotolkulla jatkuvana nauhana. Satunnainen pomo kielsi puhumasta talon ulkopuolella asiasta. Siitä ei kyllä puhuttu talon sisälläkään. Ohjaajat pakenivat lopulta kuka minnekin. Kukaan ei ottanut vastuuta, pomot kaikkein vähiten. Yksi kuukausipalkkainen lähti tekemään "lähetystyötä" lähiöihin, sillä pomo ei mahtanut mitään demarien kuukausipalkkaiselle henkilölle. Tämä tilanne jatkui vielä muutaman vuoden kuulemma.

Onko tämä tällainen hyvinkin yleinen käytäntö kuntien ja kaupunkien työpaikkojen ilmapiirinä.

Miten tämä olisi ratkaistavissa?No comments: