Friday, August 4, 2017

Österbladin kortteli ja Dynamo puhuttavat Turkua


Kirjastoa vasta päätä oleva julkisivu. Eräässä ikkunassa on näämmä ilmalämpöpumppu. Minulle on epäselvää tontin omistaja. Ovatko he Ketosia tai muista liikemiehiä.

Alkujaan oli yksikerroksinen empire rakennus asuintaloksi. Rakennettiin 1830luuvlla, 1885 muutettiin uusrenessanssi taloksi. Nykyään talossa on toiminut jo kauan Dynamo-klubi.

Kauppiskadun ja Linnankadun kulma kortteli on pinta-alaltaan 4106 neliötä. Kortteli tunnetaan Österbladin korttelina. Kaksi empiiretaloa yhdistettiin 1830 luvulla ja 1880 talo muutettiin uusrenessanssaseksi taloksi ja Österbladin rautakaupan käyttöön. 1920-luvulla rakennus koretettiin kaksikerroksiseksi. Siinä toimii useita liikeyrityksiä tälläkin hetkellä.

Sisäpihan kuva samaisesta korttelista. Sisäpiha on nykyään parkkipaikkana. Nyt käsillä oleva kaavasuunnitelma ei ole niin paha kuin aliksi tuntui. Tuo parkkialue on tarkoistus hyödyntää järkevämpään kayttöön. Jotenkin ymmärsin että halua rakennusten suojeluun ja entisöintiin olisi, mikäli poliittset tahot osoittaisivat yhteistyöhalukkuutta.

Kauppiskadun puoleinen kolmikerroksinen uusrenessanssitalo on rakennettu 1885. Kamera-Aitta on toiminut talossa 1937:stä lähtien. Nykyään siellä toimii myös kirjakauppa Sammakko ja muita liikeyrityksiä.

Tuossa kulmatalossa on nykyään kirpputori-yritys , Kahvila Ö ja Sarjakuvakauppa.

Lisää kaavasuunnitelmasta voi lukea kaupunkisuunnitelu ja kaavasivustolta. Tulee käsittelyyn 8.8 rakennus -ja kaavotuslautakunnassa.

No comments: