Tuesday, December 6, 2016

Joulukuun kuudes

Eilen illalla, kun oli tarpeeksi pimeää, kävelimme joulusatusilloille. Teatterisilta oli huikea valo ja ääniefekteineen. Sitten kaksi turkulaista frouvaa pärpätti ettei kaunis joki näy kuusten peittäessä sen. Ja kohta varmaan noi kuusetkin varastetaan.

Mies sanoi että näkyy se kun oksien välistä tirkistelette. No, tämä on hyvinkin tyypillistä turkulaista keskustelua.

Rahamiehen silta oli tällä kertaa vihreä. Joku mies sanoi että on saatu EU rahaa Pennisillan rakentamiseksi sen oikealle paikalla. Se olisi kivaa ajattelin minä. Tuo Kirjastosilta onkin ihan väärässä paikassa. Sitten voisi elvyttää siltamaksun 1centti per ylitys.

Joulukuun kuudes. Pikkupakkasta ja selkeää. Toivon totisesti etteivät mielenosoittajat tapa toisiaan tänään ja että Imatran veriteon mahdolliset matkijat pysyvät poissa. Pahoilla teoilla on aina matkijansa sanoi vanha poliisi. Aina kun tuli raaka raiskaus, ilmestyivät kaduille itsensäpaljastajat muut seksipervertikot. Tällaisesta nyt tapahtuneesta murheellisesta rikoksesta ei kenenkään soisi oppia ottavan pahassa mielessä.


Tätä arkkipiispa Paavalin kirjaa löytyy nykyään antikvariaateista. Perikunnat siivoavat komeroita. Arkkipiispa Paavali edustaa ortodoksisuutta sellaisena kuin minä sen ymmärrän. Luterilaistunut kirkkomme ei oikein ymmärrä Paavalin lempeää hartautta.

Ortodoksisessa kirkossa vietetään tänään Pyhän Nikolauksen päivää. Pyhä Nikolaos on merenkävijöiden, kalastajien, asianajajien, apteekkareiden, oikeusmurhien ja lasten ja opiskelijoiden suojeluspyhä. Nikolaos on joulupukin esikuva. Turussa hämyillään liturgian jälkeen kynttilän valossa, lapset juhlivat kehohuoneella huolettomasti kuten lasten kuuluukin. Aikuiset taas keskustelevat seurakuntamme ahdingosta isänmaallisessa hengessä. Torilla jonottavat samaan aikaan erilaiset ihmiset ruokakassijonossa kassiaan. Jono on pitkä, vuosien myötä kasvanut ja kaikista yhteiskuntaluokista koostuva. Luokat sekoittuvat ja keskiluokan monesti mainittu pelko saa vahvistusta. Paluuta entiseen ei ole.Samaisesta kirjasta yksityiskohta eräästä Pyhän Nikolaoksen ikonista.

No comments: