Sunday, August 7, 2011

Ikoni katsoo sinua




Yllä oleva Rublevin ikonin alkuperäinen löytyy Moskovasta Vanhan Venäläisen Taiteen Andrei Rublevin museosta, kooltaan 105 x 83,5 cm.
Andrei Rublev, Андрей Рублёв, myös käännettynä Andrey Rublyov on syntynyt 1360-luvulla, kuoli 1427 tai 29 tammikuuta vuonna 1430. Oli ortodoksinen munkki ja taiteilija. Elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski teki elokuvan Andrei Rublevin elämästä ja ajasta jossa hän eli. Olen nähnyt elokuvan useita kertoja. Fundamentalisti ortodoksit maassamme eivät pidä Tarkovskin elokuvista. Tarkovskin elokuvat näyttävät näkyvän ja näkymättömän maailman, kuin ikonin, joka katsoo sinua, sinä et katso ikonia, vaan sitä minkä ikoni näyttää, tai ei näytä. Kuvan kovia kokeneen ikonin löysin Ilomantsin kirkolta, eräästä kirpputorihyllystä ryysyjen seasta. Edellinen omistaja oli pitänyt ikonia seinällään sinitarran voimalla.

Oikealla Valamon (Heinävesi) kirkon oven toinen puolikas. Alla koko ovi kesäisessä auringonpaahteessa. Kuinkahan moni on kiinnittänyt huomiota noihin oviin ja niissä oleviin kuviin. Itse huomasin ne todella vasta silloin kun aurinko toi ne esiin ja varjot taas näyttivät syvemmän puolen.

No comments: