Monday, August 23, 2010

Petroskoin suomalainen teatteri halutaan venäläiseksi


Petroskoin suomenkielisen draamateatterin johtaja Sergei Pronin on erotettu. Teatteri on ainoa suomenkielinen teatteri Venäjällä.

Karjalan kulttuuriministeriö on arvostellut teatteria siitä että se haluaa näytellä suomeksi. Aikaisemmin kulttuuriministeriö on vastustanut myös uuden suomalaisugrilaisia kieliä hallitsevan näyttelijäkurssin aloittamista. Oppilaat on jo valittu kyseiselle kurssille. Jotkut epäilevät takana olevan Karjalan sekavan poliittisen tilanteen ja työnsä lopettaneen kulttuuriministerin koston.
Prononin mukaan erottamisen taustalla on halu venäläistää teatteri. Juuri tätä hän ei halua.

Tämä on hyvin surullista sillä teatteri on tärkeä, ainakin kahden kulttuurin kohtaamispaikka. Teatterin venäläistäminen on myös isku suomenkielelle Petroskoissa.

Oikealla oleva kuva on yksi Outi Palton taidenäyttelyssä Utsjoella elokuussa 2010 esillä olleesta työstä "Barentsin pinnan alla on hiljaista".

2 comments:

Tintin Tarinat said...

Todella ikävä uutinen. Sain pomoltani kesällä Petroskoilaisen musiikkiryhmän cd:n ja olin aivan yllättynyt, kun koko cd oli suomenkielellä.Se oli eräänlainen kansanmusiikin ja popin yhdistelmä. erittäin mielenkiintoinen esitys.Pitäisiköhän tehdä kuten Amnesty International, lähettää yksityishenkilönä kirjeitä tukemaan teatterinjohtoa kehittämään suomenkielistä teatteria.

quijote said...

On jo lähetettykin. Yhteisöllisesti ja yksin.
Erotettu johtaja on aloittanut oikeustoimet, niistä tullee pitkät ja vaikeat.