Monday, September 22, 2008

Sivistyksen kuolema Turun Yliopistossa

Turun Sanomien mukaan Turun yliopiston humanistisesta tiedekunnasta vähennetään henkilöstöä ylikireän butjetin vuoksi 500000 eurolla.
Arvatenkin myös eläkkeelle siirtymisen vuoksi virkoja lopetetaan. Opetuksen laatu heikkenee entisestään. Humanismi ei tuota, se sivistää. Sivistys on jotakin muuta kuin ns. hyvät seurapiiritaidot ja kapitalismin rappio.

Ajatellaanpa esimerkiksi jos pakollinen Ruotsin suullinen ja kirjallinen viestintä lakkautetaan, siirtyy vastuu lukioille. Nythän tilanne on päin vastainen sillä yliopistossa opetaan melkein alkeista lähtien ruotsia ja suorita siinä sitten arvosana jonka mukaan pystyt keskustelemaan sekä kirjoittamaan tieteellisesti oman alasi kysymuksistä kyseisellä kielellä. Eikö voitaisi jo lukiossa eriyttää ne, jotka tulevat tutkijoiksi tai muuten tarvitsevat noin hyvää osaamista? Meille muille riittäisi arkipäivän tilanteiden ja työelämän rutiineista selviäminen ruotsiksi, mikäli tarvitaan. Muutenkin lukio-opetus pitäisi saattaa ajan tasalle, se mikä säästetään lukio-opetuksessa heijastuu yliopistoihin perustietojen paikkaamisena.

Tämän yliopistouudistuksen seuraukset näkyvät varsin pian. Älyköt nostavat päitään kohta reservissä. Missä viipyy opiskelijoiden uusi nousu barrikaadeille? Anteeksi nyt, unohdin tämän kirotun pohjoismaisen tavan käsitellä asioita "sivistyneesti". Tätä alistumisen paskaa onkin jauhettu muutama vuosikymmen. Luulenpa että "terävin kärki" opiskelijoista löytyy kohta muualta kuin tehoyliopistoista. Pelkään pahoin että poliitikkomme eivät ole ajantasalla tässäkään asiassa.

No comments: