Dostojevskin ajatuksia munkkeudesta. "Jotakin venäläisestä munkista ja hänen mahdollisesta merkityksestään". Dostojevski kuvaa älymystön kritiikkiä luostarilaitosta kohtaan huomauttamalla, että munkit ovat turhia yhteiskunnan jäseniä. Hän vastaa kriitikoille:"Kuinka paljon munkkien joukossa on nöyriä ihmisiä. he haluavat vain palavaa rukousta ja etäisyyttä, erilläänoloa. Heistä kriitikot eivät puhu mitään. Minä haluan sanoa, että ehkä näistä nöyristä munkeista koituu aikanaan Venäjän pelastus! He säilyttävät itsessään Kristuksen kuvan muuttumattomana, joka tulee ilmi puhtaana totuutena muinaisilta Isiltä ja Marttyyreiltä. Kun on tarvis, nämä munkit tulevat ja näyttävät Kristuksen kasvot tälle horjuvalle maailmalle.
Näistä munkeista nousevat esiin henkilöt, jotka vaikuttavat maan ja kansan historiaan. Tällainen oli Pyhittäjä Sergei Radoneshilainen, joka siunasi Dimitri Donskoin taisteluun tataareja vastaan. Hän lähetti kaksi oman luostarinsa munkkia mukaan tälle ratkaisevalle matkalle.
Venäläisen luostarin ohjeena oli: "Suojelkaa kansaa, niin suojelette kansan sydäntä. Siinä on teidän munkinkilvoituksenne." Munkit ovat hengellisiä sotilaita, jotka suojelevat kansaa, munkit muodostavat hengellisen puolustuslaitoksen."
Dostojevski, Karamazovin veljekset.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment