Wednesday, April 9, 2008

Kirjamaailmasta

Huomenna 10.4. klo 18.00 Turun Kirjakahvilassa on kaikille Venäjän nykytilasta kiinnostuneille mielenkiintoinen tilaisuus. Kirjailija, kääntäjä, Venäjä-asiantuntija ja Kirjailijoiden sananvapausjärjestö PENin Suomen puheenjohtaja Jukka Mallinen keskustelee kirjastaan VARASTETTUA ILMAA. Haastattelijana kustantaja Ville Hytönen.

Tämän päivän Venäjä on täynnä vastakohtaisuuksia. Mallinen kuvaa kirjassaan Venäjää mahtavana imperiumina, joka on aina synnyttänyt vastakohtansa, kapinalliset intellektuellit ja rohkean, haastavan, vapautta rakastavan kulttuurin. Keskitetty valta ruokkii kaaosta kansan elämässä, valtiollinen uskonto kerettiläisyyttä. Valtiouskolliset ja äärikansalliset törmäävät toisinajattelijoihin.


Kirjan teemat kietoutuvat venäläisyyden ympärille käsitellen Putinia, Limonovia, Dostojevskiä kuin Tolstoitakin. Tämän päivän polttavat kysymykset peilautuvat nykyrunouden ja kulttuurin kautta keskustellen. Vastakulttuuri Venäjällä on voimissaan ja mielenkiintoista on neuvosajan vastakulttuurin vaikutus tänä päivänä. "Kun Venäjällä valtio voi hyvin, voi kansa huonosti ja päin vastoin." Venäläinen todellisuus on sosiaaliryhmien (ent. luokat) eriarvoistuminen ja köyhien määrän räjähdysmäinen kasvu. Yksi mielenkiintoinen asia on kirkon ja valtion suhde.

Venäjän nykytila on mielenkiintoinen. Venäjällä tapahtuu koko ajan. Historian tutkimus laahaa taiteen ja kirjallisuuden perässä. Turussa suuntaudutaan länteen. Siellä on vanhaa tutkittavaa riittämiin. Dostojevski ei ole trendikästä. "Kuka helvetin Dostojevski?" Näin kysyi poika kulttuurihistorian pro-seminaarissa muutama vuosi sitten. Ei varmaankaan ole lavakarismaa säteilevä lava-artisti Amerikassa. Populaarikulttuurikin Venäjällä on omanlaatuistaan. Venäläinen kulttuurin tuntemus ja tutkiminen vaatii paljon, mutta myös antaa paljon.

1 comment:

Anonymous said...

Kuvat lisätty 11.4.08