Svetlana Aleksijevitsin Neuvostoihmisen loppu on huikea kuvaus erään järjestelmän tuhoutumisesta ja siitä mitä tuli sen jälkeen. Tavalliset ihmiset kertovat miten identiteetti säröili ja mahassa kurni nälkä.
Neuvostoihmisen loppu romaanissa on paradokseja riittävästi. Miten neuvostoihmisen identiteetin kävi kun siirryttiin kollektiivisuudensta raakaan kapitalismiin? Useimmille tavallisille ihmiselle se oli raastavaa ja monikin oli hukassa. Ei ollut valmiuksia elää vapaan kapitalismin auvossa. Neuvostoliiton hyväksi on luettava perusturva kuten ilmainen terveydenhuolta ja työ ja koulutus. Yhteisöllisyys toimi ainakin ruohonjuuri tasolla. Tämä kaikki katosi hyvinkin pian ja tilalle tuli hengissäselviämisen julma elämä. Venäjälle syntyi uusrikkaiden ja rosvojen luokka. Minnekähän katosivat Neuvostoliittolaisen yläluokan rahat ja etuoikeudet.
Venäjä kutistui alueellisesti kun siihen liitetyt maat itsenäistyivät. Venäläisiä kohdeltiin näissä valtioissa vihamielisesti ja tapettiin surutta tilaisuuden tullen.
Kansa rupesi ortodokseiksi ja perinteet olivat hukassa silläkin suunnalla. Paradoksien avulla voitiin selittää paljon tässäkin. Syvästi uskovainen kansa, jolla ei ollut mitään tietoa ortodoksisesta perinteestä uskonnosta, tuntui korvaavan kommunistiuskon ortodoksisuudella; jollakin on tyhjiö taytettavä.
Romaani on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Sivuja on paljon, mutta sitä ei edes huomannut, sillä sisältö on ajatuksia herättävä.
Luin kirjan muutama viikko sitten ja sulattelin lukemaani, sillä kaikkea ei voi tajuta heti. En varmaankaan vieläkään ole ymmärtänyt ihan kaikkea.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment