Tuesday, May 28, 2019

Lounais-Suomen kirjailijoiden mikrohistoriaa III

Lounais-Suomen kirjailijoiden ensimmäinen puheenjohtaja oli Rovasti, runoilija ja prosaisti Jaakko Haavio. Hän itse sanoi että hänet haluttiin puheenjohtajaksi siksi koska hän tasoitti vallitsevia tahoja ja yhdistys sai rahaa kaupungilta toimiakseen. Yhdistyksen jäsenten joukossa oli vasemmistoradikaaleja porvaroen mielestä liikaa. Jaakko Haavio osoitti aikamoista siviilirohkeutta tulemalla ravintola Moseliin, yhdistyksen joulujuhlaan, joulusaarnaa pitämään. Mosel oli pahamainen ravintola ja siellä kävi näyttelijöitä ja muuta taideväkeä. Siellä oli huoria tyrkyllä. Kerran mainitsin Moselin työpaikassani ja minua valistettiin että Säällinen nainen ei sellaiseen paikkaan mene.

Turussa toimi NVL:n siipi osasto. 1960-luvun loppupuolella Siipi järjesti Huuto ja meteli tapahtuman Vähäväkisten talolla. Armo Hormia kaappasi tilaisuuden omaksi vaalitapahtumakseen(keskusta) ja Siipi raivostui. Hormia maksoi laskun. Minusta Huuto tapahtuma oli kulttuuritapahtumana tärkeämpi kuin LSK:n tapahtuma Akatemiatalolla.

Tietenkin oli ryhmittymiä jotka olivat vihamielisiä toisilleen. Suurin osa LSK:n jäsenistä oli ns. puolueettomia ja siten näkymättömiä. Hämeenportissa kuulemma kirjoitettiin tappolistoja puolin ja toisin.

No comments: