Taistolaisuuden aika Lounai-Suomen kirjailijossa oli ahdistavaa aikaa. Ahdistavaa se oli kyllä porvarienkin aikaan. Nurkkakuntaisuus ja valikoivuus oli molempien helmasynti. Taistolaisuuden aikaan oli ainakin aluksi puheenjohtajana Kosti Sironen, hän näytteli myös Ylioppilasteatterissa. Jos joku halusi olla seisomatta kenenkään joukoissa joutui molempien tappolistoille. Sihteerinä toimi Tuula- Maria Ilkka ja hän oli tiukin stalinisti jonka olen tavannut. Hän sai palkkaa ja lähti sitten DDR:n. Toinen miellyttävänpi, keräsi sihteerinä rahaa ja matkusti Unkariin, ja palasi vasta Unkarin avauduttua. Yksi opiskelija sai palkkaa myöhenpinä aikoina ns. opintorahan jatkeeksi.
1980-luvulla oli asiallita toimintaa ja Jukka Parkkinen oli erittäin hyvä puheenjohtaja. Oli runoustapahtumia ja proosaakin. Ylioppilasteatterissa oli silloin niin nuori Leena Lander esiintymässä ja hänen Syyspastoraali kirjansa oli juuri ilmestynyt. Hänen ylleen lankesi viihdekirjaailijan leima mutta hänestä tuli vakavasti otettava myöhemmin.
Jarkko Laineen osuus Lounais-Suomen kirjailijoiden toiminnassa ei ole merkittävä, hänellä oli isompia ympyröitä hoidettavana. Hän jopa erosi kiukuspäissään yhdistyksestä.
Harri Raittiin aikakausi oli hyvinkin pysähtynyttä ja hän esiintyi Viron erityistuntijana. Hän on erittäin voimakastahtoinen ja valikoiva. Hänen kirjallinen tuotantonsa ei ole minun makuuni, mutta makuasioista ei kiistellä. Hän yritti vastavoimaksi Turun runoliikkeelle puolustamalla loppusointuja.
Turun runoliike oli yliarvostettu, mutta piristi tietenkin yleistä apatiaa. Lavarunous oli muodissa.
Toivon ettei juhlahistoriikki kutistu Harri Raittiin aikaan Se olisi sääli.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment