Tuesday, January 9, 2018

Laatokan alueen ja Suomenlahden suojelualueista totta

Suomen-lahden luonnonpuisto on 14000 hehtaaria ja se muodostuu yhdeksästä erillisestä saaresta ja saarirykelmästä. Saariryhmä koostuu yli kuudestakymmenestä saarien maa-alueista ja niitä ympäröivistä matalista vesialueista.

Luonnonpuisto sijaitsee Leningradin hallintoalueella Viipurin ja Kingseppien kunnissa. Mukana mm.Pien-tytärsaari sekä läntinen osa Seiskarin saaresta. Suursaari ei kuulu suojelualueeseen.Se on tunnettu pesimälinnustostaan, hylkeistään ja arktisten kahlaajien ja muuttolintujen pysähdys- ja lepopaikkana.

Laatokan saariston puistoon kuuluu 12000 hehtaarin alue. Karjalan Tasavallan Lahdenpohjan ja Pitkärannan kunnissa. Alueella on satoja saaria ja sata pientä järveä, sekä noin tuhat kilometriä rakentamatonta rantaviivaa. Puolet alueesta on maa-aluetta. Suomi on ollut mukana suunnittelutyössä ja yhteityö jatkunee.

Kaasuyhtiö Gastrum lienee perunut virkistys ja lomarakennusprojektinsa Sortavalassa. Presidentti Vladimir Putinin huvila on suojelualueella ja suojeluohjelmalle on hänen vankka tukensa.

Molemmat puistohankkeet kuuluvat ns. vihreään vyöhykkeeseen Suomen ja Venäjän välissä. Alueet kuuluivat vuoteen 1941 asti Suomelle.

Hienoa ja mukavaa kehitystä.

No comments: