Saturday, February 21, 2015

Tsemppiä Minna Canthin talon pelastamiselle

Kirjailija Minna Canth ansaitsee talonsa pysyvän pystyssä ja toimivana, sillä hän toiminnallinen, työteliäs ja yksinhuoltaja sekä liikenainenkin. Kuopiolaiset eivät näytä tietävän millaisesta kulttuuri ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta on kysymys. mikäli oikein ymmärsin on Canthila myytävänä. Kirjailija Veijo Balzar on tehnyt tarjouksen NCC:lle. Hän aikoo ensin asua kaksi vuotta ilman korjausta ja tunnustelevansa talon henkeä ennen kuin aloittaa korjaustyör kulttuuritalossa. Minna Canth ei varmaankaan panisi pahakseen Baltsarin ostotarjouksen hyväksyntää.

Minna Canthin näytelmä Työmiehen vaimo teki minuun vaikutuksen kuunnelman muodossa. Olin tuskin kouluikäinen silloin. Tunsin syvää myötätuntoa näytelmän ihmisiä kohtaan. Myöhemmin luin sitten kaiken mitä hän oli julkaissut. Hän eli aikana jolloin oli kirjallisia salonkeja. Silloin oltiin vielä yhteisöllisiä, nykyään kirjailijat tuskin pystyvät intenssiiviseen ja rakentavaan vuorovaikutukseen keskenään. Nykyään kaikki vain kilpailevat keskenään ja musertavat kannustuksen sijaan.

Minna Canth puhui naisten asemasta yhteiskunnassa, joka oli tuolloin vanhoillinen ja naisia alistava. Lisäksi sääty-yhteiskunta oli vielä hallitseva. Hän meni jopa erotiikan alueelle ja sai aikaan paheksuntaa vähän joka suunnalta.

Meillä ei napilla pelata Tässä hengessä jatkettakoon.

No comments: