Wednesday, February 4, 2015

Suolasilakan ylistys

Suolasilakat asetetaan keitettävien perunoiden päälle loppuvaiheessa. Jos silakat ovat olleet kauan suolaliemessä, on hyvä liottaa ne ensin. Tämä on vanhaa perusruokaa, lisukkeet voi jokainen keksiä makunsa mukaan.
Suolasilakoita voi myös käyttää itäsuomalaisen peruna eli potattilaatikon tapaan. Tarvitaan perunoita, sipulia, silakoita, vettä ja pekonia tai läskiviipaleita. Läskin voi korvata muullakin. Vanhanajan perunalaatikko oli taivaallisen makuista. Olen tehnyt nykyään usein tätä laatikkoa ja lisännyt palsternakkaa tai selleriä ja purjoa, ja joskus tomaattiakin. Halpaa ja hyvää ruokaa. Annetaan kypsyä ainakin parituntia uunissa. Jos on leivinuuni, niin voi kypsentää jälkilämmössä. Silakat ovat suolaisia, suolaa ei tarvitse käyttää ollenkaan.

Ostin suolasilakoita ison pytyn kauppatorilta ennen joulua.

Itäsuomalaiseen, oikeaan, potattiloutaan käytetään muikkuja, joko kuivattuja tai suolattuja. Kuivattuja muikkuja olen kaivannut, sillä niistä saa paastoruokaa, etenkin kalakeittoa.
Aurinko kajastelee. Nollakeliä.

Tässä naapurin pojan tekemä lumiukko. Koiran hävytön on pissannut lumiukkoon.

No comments: