Friday, November 27, 2009

"On silmä sammunut auringon..."


Jouluvalot olivat syttyneet, vaikka eivät ne sytytä. En tuomitse niitä, joille jouluvalot ovat joulun alku, sillä tuohan se lohtua pimeään. Maassa ei ole hanki, eikä järvetkään jäässä, sen sijaan silmä auringon on sammunut toistaiseksi.




Turku Joulukaupunki avataan viikon loppuna. Olen ymmälläni tästä. Minusta Joulukaupungin pitäisi näyttää joululta. Tuoksua joululle ja olla iloisen ystävällinen. Ei seurapiiriteeskentelevä rahankerääjä. Kuuntelin radiosta uusintana tullutta Jarkko Tirkkosen koskettavaa ohjelmaa jossa hänen isänsä, Näyttelijä Harri Tirkkonen puhui elämästä. Hän sanoi muun ohessa että liian hyvä kotikasvatus on haitaksi näyttelijälle. Hän tarkoitti vaimoaan Eira Soriolaa, joka oli hyvästä perheestä. Olen ajatellut samaa asiaa monesti. Minulla on vaikeuksia näiden hyvän kasvatuksen saaneiden kanssa ihan tavallisessa elämässäkin.



Joulu on rauhaisaa aikaa, eikös niin. Totta kyllä! Totta on myös se, että joulu on monelle ahdistavaa ja pelottavaa aikaa. Jostain syystä jouluun kohdistuu kohtuuttomia odotuksia ja pettymykset muuttuvat väkivallaksi. Kristus-lapsi ei taida kovin usein tulla mieliimme jouluna enää. Joulun pohja on maallisuus ja lahjat annetaan enemmänkin tavan vuoksi. Itse lopetin lahjojen annon lasten kasvettua. Hassuin kuulemani lahjatarina oli Portsassa, jossa vanha täti seisoi toisen tädin oventakana ja ojensi vihaisesti vanhan, (noin 20 vuotta vanhan) lahjansa takaisin. "Ei tämä kaksinen ollut! Väärän värinenkin vielä." Kiukkuinen täti oli hoitanut perheen lapsia päivisin. Lahjan antaja oli ajatellut ihan hyvää antaessaan vaaleanpunaisen trikooyöpaidan joululahjaksi. Paitaa oli käytetty, siinä oli reikiä ja se oli virttynyt, palautettaessa.


En syö burgereita. Muut saavat syödä minunkin edestä. Muuten olen sitä mieltä että jos kielletään viina ja tupakka, pitäisi kieltää epäterveellinen ravintokin. Säästettäisiin lääkärikuluissa.

No comments: