Monday, September 14, 2020

Nousu ja tuhoko


Huikean kaunis ja lämmin päivä. Kirkko kylpee valossa ja tori samoin. Uusia murtumia on tullut näkyviin ja entiset ovat vahvistuneet. Gustaf Maurits Armfelt (1757-1814) esitti 1814 että Turkuun olisi rakennettava kirkko ortodoksista uskoa tunnustaville. Turku oli tuolloin luterilaisen Suomen kirkollinen keskus. Kun Turku paloi 1827, Suomen rakennushallinnon pääjohtaja C.H. Engel sai tehtäväkseen laatia uuden asemakaavan. Engel olisi halunnut rakentaa kirkon keskelle Toria mutta tori osoittautui kelvottomaksi rakennusmaaksi, ja Engel pyysi saada paikaksi torin pohjoisen laidan, jonne alunperin piti rakentaa uusi raatihuone mutta siitä luovuttiin ja ortodoksinen kirkko sai paikkansa. Kirkko on toinen pää kalliolla, toinen pää kelluu savipatjalla. Kirkko otettiin käyttöön syyskuun 2. päivä 1846.
Kirkkorakennus on historiansa aikana kokenut nousuja ja laskuja. 1917 Suomi itsenäistyi ja piti toimia nopasti. Oli organisoitava pysyvyyttä ja raditio säilyttämistä. Pappeja oli vaikea saada seurakuntiin ihan ymmärrettäväatä syystä. Kirkko varjeltui sodan pommeilta. 1960-luvulla kirkko alkoi näkyvästi rappeutua. Kirkkoherra Homanen teki oman pelastustyönsä hyvin ja järkevästi. Kirkko säilyi mutta nyt alkoivat kieliriidat. Venäläinen, ruotsalainen ja suomalainen väki haki paikkaansa kirkon ja seurakunnan yhteisössä. Kuoro on aina ollut hierarkian huipulla. Rikkaat venäläiset daamit olivat hyvinkin tietoisia olemassa olostaan. Myöhemmin he testamenttasivat seurakunnalle merkittäviä lahjoituksia.
1970-luvulla Turun poliittisessa ilmastossa alkoivat kylmät poliittiset viimat puhaltaa kirkon suunnalle. Kirkko haluttiin pyyhkäistä maisemasta kokonaan. Ympäriltä oli purettu 1960-luvulla yliopistorakennus ja vanha koulu. Valtiovalta lahjoitti seurakunnalle tontin,jolla kirkko seisoo nykyäänkin, kiitos opetusministeri Kalevi Kivistön. Demarit ja kokoomus olisivat ehdottaneet purkua ja selkäpiitä karmii, sillä kun samat silloiset nuoret vihaiset miehet melskaavat edelleenkin kaupungin valtuustossamme.
Tämän tarinan kuvat ovat tämän päiväisiä. Toriparkki oy sai rakennusluvan luvattuaan korjata syntyneet vauriot. Seurakunta veti valituksen KHO:lta pois. Toinen tuleva uhka on kirkon molemmille puolin rakennettavat virastotalot. Aleksamdran puisto tuhotaan varmasti; miten kirkon käy, huolestuttaa.

No comments: