Sunday, February 5, 2017

Turun ilmasto I"Minua ja lapsia ei ole olemassakaan, Olen kuvitellut kaiken." Maru sanoi ja kertoi Seikkiksen ilmapiiristä takavuosina. Häntäkin oli syytetty juttujen keksimisestä ja primitiivisyydestä koska oli muka karjalainen ryssien jälkeläinen. Muistan ne kuvitelmaksi kuitatut karatepotkut erään ihmisen mahassa, kuvittelua ja fantasioita. Kaikki johtui siitäkin että pomolla oli alhainen koulutustaso ja siksi töihin kelpasi kuka tahansa. Muu taas oli epäluulo, kyttäys, kilpailu ja herjanheitto. Tämä on pikkunäpertelyä tämän päivän työpaikkoihin verrattuna. Nykyään lienee epävarmuuden ja pätkätöiden orjamarkkinat.


Kijailijoiden talvipäivät ovat kuulemma Turussa maaliskuussa. Ennen ne kulkivat Maakunnallisten kirjailijoiden talvipäivien nimellä. Kuka kirjoittaisi luennon Turun turun kirjallisista ilmapiireistä kautta aikojen. Lähihistoriassa lienee kapinallinen kausi 1970 luvulla. Sitten on suojasään kausi ja sen jälkeen Brezhneviläinen (körttilainen) kausi 1986 aina 1990 luvun lopulle. Sen jälkeen tuli Turun runo-liike ja lavarunous jonka piti olla jotain utta. Ei ollut, se toisti 1900 alun liikkeitä, tai ainakin yritti toistaa.

Markku Into ei tiettävästi ole kuulunut kirjailijayhdistyksiin, hän julistautui Turun ainoksi runoilijaksi joskus 1970 luvun keskivaiheen jälkeen. Nyt ainoa runoilija tuntuu olevan Harri Nordell ja hän onkin Paraisilta. Luin hänen viimeisimmän runokokoelmansa ja hienoja runoja ne olivatkin.

Muualta Suomesta tulevien kirjailijoiden on hyvä muistaa että tähän kaupunkiin kuuluu yksi tapa ajatella ja puhua. Vaihtoehtoja ei ole. Jarkko Laine on tabu. Valtaa pitävät demarit ja kokoomus se näkyy kaupunkikuvassa. Jos haluatte nähdä vanhaa Turkua, menkää tai vaatikaa opastettua kaupunkikävelyä. Jos olette vilkkaita ja iloisia, pitäkää varanne, että ette joudu G1 osastolle. Eräs muualta tullut oli joutunut sinne. Joku hesalainen lääkäri oli pelastanut hänet, koska oli "hullu" oli terve ja todella käynyt Pohjois-Koreassa osasi sirkustemput.

Turussa +3 lämmintä, harmaa leuto sää jatkuu.

No comments: