Friday, December 11, 2015

Joulun alla ajateltua

Ilomantsissa karhu-äiti puri koiraansa ulkoilluttanutta miestä jalkaan. Karhujen pitäisi olla talviunilla pentuineen tähän aikaan vuodesta. Miehellä, jota karhu on purrut, ei ole hätää.

Ilmastonmuutos on ilmeistä. Ilomantsissa on kuulemma musta kaamos, ei tietoakaan lumesta. Toivoa kyllä on ja silloin karhutkin menevät luonnollisille unilleen. Sudet voivat vaellella ihan missä tahansa, kuten Nousiaisissa laumana jonkun pihapiirissä. Susista tulee petomainen olo, siitä ei pääse mihinkään. En ole missään nähnyt pehmolelu sutta. Se ei kertakaikkiaan sovi suden luontoon.

Sitten heräsin toiseen todellisuuteen, kaksikymmentä vuotta vanha takkini, moneen kertaan tuunattu, on tiensä päässä. Minne voi viedä nykyään takinraadon? Ennen oli lumppureita mutta nyt kaikki on niin steriiliä. tietenkin pitää poistaa vetoketju ja painonapit ennen takin hautajaisia. Takkiostoksille on mentävä vaikka kammoankin shoppailua.

Yksi seurakuntalainen kysyi että Mitä sinulle kuuluu? Vastasin totuudenmukaisesti että erittäin hyvää. Tuli olo että kysyjä pettyi. Seurakunnassa ilmeisesti halutaan minun olevan onneton ja paha. Se nostaisi heidän omaa itsetuntoaan roimasti. Yksi seurakuntalainen sanoi taas kyllästyneensä ainaiseen juoruiluun ja paskanjauhamiseen, hän käy todella harvoin enää kirkossa. Minä kyllä pakenen kadun yli jos näen jonkun seurakuntalaisen tulevan vastaan. Ne kohtaamiset ovat kammottavia.

Porissa on jo kolme eri äärioikeistolaista katuturvajoukkoa. He partioivat kaduilla ja poliisi on ärtynyt, sillä järjestyksen pito kuuluu poliisille, ei natseille tai fasisteille tai muille huru-ukoille. Wiklundin kulmassa yksi skini tönäisi minua ja käveli sateessa talojen viertä ettei kalju kastuisi.

On mustaa. Taivaalla ei näy yhtään tähteä. Täytyy kuvitella ne sinne.

No comments: