Saturday, April 2, 2011

Keski-ikäisen naisen hiukset ja Dracula




Hair-musikaalin nostalgiset sävelet kaikuivat vanhan kirjaston portaikossa ja muuallakin, kun Keski-ikäisten naisten hiukset esitti lauluja kyseisestä musikaalista. Tämä projekti ansaitsee kehuja. Ensinnäkin into ja yhdessätekemisen meininki on ollut varmasti suurta ja palkitsevaa. Rahallisesti nämä esiintyjät tuskin ovat hyötyneet, sillä vapaaehtoisuuteen tämä kai on perustunut. Toiseksi ohjaaja, taiteellinen ohjaaja ja kapellimestari ovat osanneet asiansa. Puhumattakaan tuottajasta.

Kirjastossa oli eilen Roihuava Rakkaus-teeman ilta. Seuraavaksi löysin itseni Vampyyri - luennolta. Juri Nummelin puhui mielenkiintoisia asioita ja mursi myytin Draculan komeudesta. Oikeasti tämä vampyyrien esi-isä on ruma ja luotaantyöntävä.

Sumalaisen vampyyrikirjallisuuden historia on pitkä ja ohut. Aleksis Kivellä on Seitsemässä veljeksessä Kalpea immyt, joka on vampyyritarina selvästikin. Mika Waltarilla on ollut kirjailijan alkutaipaleellaan vampyyrinovelleja, mutta Tulenkantajien tapaan hänestä tuli tylsä proosakirjailija 1930-luvulla.
Vampyyrikulttuuri sinänsä on voimakkaan eroottista. Elokuva on vääristänyt vampyyrien alkuperäistä luonnetta. Vampyyrit eivät viihdy kauniiden ja rohkeiden maailmassa.
Tämän jälkeen olikin mukava kävellä autiota ja pimeää jokirantaa kotiin.

No comments: