Sunday, June 21, 2020

Kun ihmeitätekevä ikoni itki Lieksassa


Syvänsininen erakko orvokki kukkii kadulla Tervatorilla. Paikassa on muitakin kauniita kukkaistutuksia, jotka ovat hyvinhoidettuja.



Näinä päivinä tulee kuluneeksi 21 vuotta siitä kun Konevitsan Jumalanäidin ikoni alkoi itkeä Lieksan Pyhän kolminaisuuden tsasounassa punaisiaverikyyneliä. Syytä näihin ihmeisiin ei pidä etsiä, ne pitää vain hyväksyä. Jotenkin arka ja pelottavakin asia oli silloiselle arkkipiistä Johannekselle koska hän kielsi ikonista ja verikyynelistä puhumisen ja siirrätti ikonin yhteen kirkoistamme alttariin pienenpiirin silmille nähdä. Toki arkkipiispa Johannes kävi paikanpäällä Lieksassa ikonia katsomassa ja ikoni pyyhittiin öljyllä eikä se enää kyynelehtinyt punaisia verikyyneliä. Johanneksen lähtökohta ortodoksisuuteen oli minusta rationaalinen luterilaistaustainen kreikkalainen ortodoksisuus.

Silloinen kirkkoherra pitäisi kuoltuaan kanonisoida ja julistaa Pyhäksi.
Konevitsan Jumalanäidin ikoni kuuluu ihmeitätekeviin ikoneihin. En usko että missään päin Suomea olisi syntynyt kansankuohuntaa tästäkään Ihmeestä, sillä ei kuulu kansamme luonteeseen kohkata.(Kuvan ikoni ei ole se joka on Lieksassa. Tämä on ostettu Konevitsanluostarista kauan sitten.)

Nyt ikoni on jo siirretty entiselle paikalleen Lieksan tsasounaan.

No comments: