Sunday, October 27, 2019

Siunattuja vitsaksia Siitarinvaaralla

Matelin kodin, Siitarin vaaran, lähellä, Syvväyksessä, on talo, jota kutsuttiin noita-Penttisen taloksi. Siellä asui aikoinaan noita Penttisenä tunnettu mies. Tämä noita oli varmaankin luonnonuskoisia eli pakana. Mateli sanoutui irti noidasta koska hän itse oli kristitty ja uskoi saavansa parantajan voiman Jumalalta. Kun tuuli noita Penttisen asumuksen suunnalta, niin Mateli sitoi siunattuja vihtoja aidanseipäisiin pahaa vastaan. Noidan talon seinissä ja ovissa oli, ja on vieläkin, muinaisia merkkejä noituudesta.

Noidan entinen talo on vieläkin olemassa ja sitä käytettiin Rauta-ajan filmauksissa. Talo on nyt suojelukohde. Talon haltijalta vaaditaan kykyä elää mitään muuttamatta.

Ehkä siunatut vihdat tai vitsakset, olivat ortodoksisen kirkon Palmusunnuntain virpovitsoja. Mateli oli ekumeeninen ennen kuin sanaa oli edes keksittykään. Mateli kävi joskus ortodoksikirkossa koska hän halusi katsella kauniita miehiä. Hän jopa haikaili naimisiin menoa ortodoksin kanssa. Luterilainen kirkkoherra nuhteli ja kielsi moiset toimet. Mateli ei totellut. On sitä hullummistakin syistä kirkossa käyty. Luterilaisissa kirkonmenoissa Mateli lauloi kanttorin suohon, ja kanttori valitti jonnekin, mutta ei se johtanut mihinkään laulukieltoon, päinvastoin.

No comments: