Sunday, September 8, 2019

Tiiviisti rakennettu Lonttinen


Nämä kuvat on otettu Lonttisten vanhalta puutaloalueelta. Lonttisten tien radanpuoleiselta, tiettävästi suojelualueelta. Lonttisten tien toisella puolella, jokirannassa on modernimpaa kerrostaloaluetta. Tässä kuvassa Lonttistentie jatkuu rataan asti ja rautatiesillan alta jatkuu pitkä rantatie Koroisiin ja Halisiin saakka. Lonttinen ja Raunistula kuuluivat Maarian kuntaan aina 1940-luvulle asti. Kuvan paikasta on torille matkaa kilometrin verran.

Lonttisten puutaloalueen arkkitetuuri on hyvinkin yksinkertaista ja selkeää. Jotkut talot ovat kuin maisemaan viskattuja, suunniteltu tupakkiaskin kanteen piirtäen. Täällä on tiivistä kaupunkirakentamista ollut jo paljon aikaisemmin kuin nyt, vaikka puhutaankin uutena ideana Turun keskustan tiiviysrakentamisena. Lonttisissa ei kaiketi ole ollut juurikaan yhteisöllisyyttä kuten Portsassa. Portsa on aina ollut minusta "saksalainen" alue: selkeä ja hyväkuntoinen. Lonttisten talot eivät ole niin vankkoja kuin Portsassa. Kymmenen vuoden kuluttua nämä talot ovat keskustaa, mikäli saavat olla gryndereiltä rauhassa. Mikään ei ole varmaa Turussa oli sitten suojelualue tai ei. Turun poliittinen ilmasto on käynyt aggressiivisen tehokkaaksi ja gryndereitä suosivaksi mitä kaupunkikuvan muuttamiseen tulee.

Tässä tiivistä kattojen tunnelmaa. Täällä on vielä jäljellä vanhoja puita, oravia, lintuja ja jäniksiä. Siilit ovat kadonneet.

No comments: