Katsoin eilen hyvinkin romanialaisen elokuvan. En tiedä mille vuosikymmenelle ajallisesti elokuva sijoittuu. Voi se olla ihan 2000-lukuakin. Nuori nainen on päättänyt mennä luostariin ja antaa elämänsä Jumalalle. Hänen rakastettunsa Alina ei sopeudu ajatukseen, vaan saapuu luostariin ja aloittaa häiriköinnin. Lesboudesta ei puhuta mutta Alinasta halutaan päästä eroon. Alina menee jopa omin luvin alttariin etsimään ihmeitätekevää ikonia ja sanoo igumenille ettei siellä ollut mitään. Igumeni olisi voinut olla neuvokkaanpikin. Jos oikein ymmärsin, niin igumeni oli entinen huippurheilija Romaniassa.
Lumi ei aina ole valkoista. Elokuvassa oli lunta, pakkasta ja mutaa. Aurinkoa ja iloa ei ollut. Ehkä elokuva halusi kuvata Romanian kirkon hieman avutonta olotilaa. Piispa ei ole siunannut kirkkoa käyttöön, vaikka se on toiminut jo kymmenen vuotta. Syyksi piispa ilmoittaa ettei hän vihi maalaamatonta kirkkoa. Mitä tästäkin pitäisi ajatella.
Minua hieman ahisti tuon igumenin hyörintä ja neuvottomuus ja sitten ollaankin jo demonien manaamisessa ja lopuksi poliisin ja syyttäjän luona. En tiedä onko ortodoksit Suomessa koskaan mananneet ihmisestä riivaajaa ulos, mutta tutkiessani Mateli Kuivalattaren elämää siellä epilepsiaa sairastavaa Liisa tytärtä naapurin tietämätön vaimo, pitää riivattuna ja kutsuu Matelin poissa ollessa luterilaisen papin manaamaan pahaa ulos. Mateli ei pitänyt tästä humpuukista yhtään.
Onkohan romanialaisessa ortodoksisuudessa vaikutteita roomalaiskatolisuudesta? Alinan sitominen ristinmuotoiselle laudalle, ruoan ja veden anto kielto, koska saatana virkistyisi ravinnosta, saa Alinassa takuulla nestehukan ja verensokerin alenemisen ja kylmyys ja ulosteet, virtsa ja alennustila kylmässä kappelissa aiheuttavat kuoleman.
Jos tällaista tapahtuu vielä jossakin luostarissa Euroopassa, niin ei voi kuin valittaa. Elokuva on ahdistava ja ihmisten avuttomuus puhua asioista oikeilla nimillä on karmaisevaa.
Pitäisikö tässä sanoa että elokuva on kahden nuoren naisen kasvutarina. Ei pitäisi, sillä sitä se ei ole.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment