Friday, December 26, 2014

Toinen joulupäivä, kaikkien marttyyrien, hevosten ja hevosmiesten päivä


Tapanin päivä on marttyyri Tefanuksen päivä ja samalla kaikkien marttyyrien muistopäivä. Se on myös hevosten ja hevosmiesten päivä.

Ennen vanhaan perinteisesti ajettiin hevosilla kilpaa Tapanina. En tiedä, järjestetäänkö nykyään Tapani raveja jossakin. Hevonen siinä mielessä kun minä sen ymmärrän, ei taida enää olla olemassakaan. Tarkoitan työhevosia. Hevosia käytettiin myös sodissa. Voi olla, että tämäkin asia on tiedostettu jossakin. Sankari hevonen, veteraanihevonen tai marttyyrihevonen. Mihin aatteeseen hevonen voisi uskoa ja sen puolesta kuolla? Hevonen on toimija joka toimii isäntänsä tahdon mukaan. Hevonen on uskollinen eläin.

Marttyyri Tefanus tapettiin uskonsa vuoksi. Tämän päivän kirkolliset marttyyrit ovat henkisen väkivallan uhreja. Heidät tapetaan hitaasti unohdukseen, syrjäyttämiseen ja kristillissyyden vääristelyyn jonkun edun vuoksi, joka ei aina ole kovinkaan kristillistä.

Jarkko Lainetta ei ainakaan vielä ole kanonisoitu kirjallisissa piireissä, paitsi Turussa. Hänestä ei saa sanoa pahaa sanaa, vaikka hän itse kyllä sanoi mitä halusi. Minulla ei ole pahaa sanottavaa hänestä, mutta eiköhän nyt sentään ihan tavallinen kuolevainen hänkin ollut. Turkulaiset ovat joskus hieman fanaattisia, ainakin joissakin piireissä.


No comments: