Wednesday, September 10, 2014

Hieno idea väärässä paikassa: ekohenkinen kahvila ortodoksisen kirkon pihaan

Tänään on 10.9. Ei mitään merkityksellistä. Alakuloinen maisema sumussa. Ovatko kaikki linnut menneet jo etelään. Kamalin syyslaulu minkä tiedän on Lehti puusta variseepi päivä yötä pakenee...Kaikki kunnon tädit rientävät sankoin joukoin opiskelemaan latinaa, hepreaa, arabiaa ja muita maailmankieliä.
Olen aina kärsinyt koulukammosta. Se kumpuaa syvältä. Mksi koulussa pitää olla paikallaan ja hiljaa? Juontaa juurensa kirkon valtaisasta asemasta kasvatus ja opetussaralla hamasta aamuhämärästä. Olisin mielelläni oppinut asioita koulussa, mutta miksi pitää sotkea sosiaalisia taitoja joka paikkaan. Opettajat olivat poliittisia (lue oikeistolaisia) ja kastijakoisia. Mitä tekemistä tällä on oppimisen kanssa. Minä pelkäsin kaikkea mahdollista ja kaikki aika meni varuillaan oloon; tieto meni harakoille.
Kirkonmenoista puheen ollen: lapsuudessani piti sunnuntaisin istua kirkonmenojen aikaan hiljaa tuolilla ja kuunnella käsittämättömiä pappien pakinoita ja epävireistä veisuuta. Kerran menin keinumaan kirkonmenojen aikaan ja putosin keinusta ja kämmen halkesi ja verta valui. Aikuiset sanoivat että: niin siinä käy kun menee kirkonmenojen aikaan laikkimään. Ajattelin että Jumala on kelju, päätin pitää vihaa ja jättää iltarukoukset pitämättä.

Kristillisenliiton mielestä kristityt pakolaiset sopisivat Suomeen parhaiten. Jo on aikoihin eletty sillä kaikki tuntemani kristilliset yhteisöt riitelevät keskenään. Eiköhän muut kriteerit pakolaisten vastaanottamisessa ole painavampia.

Turussa ortodoksit ovat laihoja ja kauniita. Se on hyvää ja tavoiteltavaa. Seurakuntaemäntä osaa keittää soppaa niin että vain yksi herne jää ylitse. Sen hän antaa taivaan linnulla. Kirkkokuvaajamestari ottaa kuvan hänestä ja herneestä ja lähettää Leolle. Vain yksi seurakuntalainen on sitä mieltä että se ei ole oikea herne. muut ajattelevat oikein. Se on hyvä, ei tule ongelmaa ylijäämistä ja niiden järkevästä jakamisesta köyhille. Turun ortodoksit eivät ole köyhiä. He ovat selvästi parempia ihmisiä ja ostavat ruokansa parhaasta myymälästä.

Muistan aikoinaan ehdottaneeni ekohenkistä kahvilaa kirkon pihamaalle. Se oli kyllä tuntemattoman ihmisen ehdotus kokoomuksen vanhoilliselle siivelle. Erivärisiä tuoleja, jotka on löydetty kirppareilta ja kodeista. Vaatimatonta, kaunista ja edullista.

Hieno idea mutta paikka oli väärä.

No comments: