Sunday, June 8, 2014

Raparperia kaipaan pihoille

Helluntain aamu kirkas ja lämmin. Sisällä paituvat patongit uunissa. Avoimesta ikkunasta kuuluu lintujen lähes raivokas meuhke. Onko mehiläisiä tarpeeksi liikkeellä että pölytys onnistuisi. Juhannusruusut aloittelevat kukintaansa, vaikka juhannus on vasta parin viikon päästä. Ilomantsissa kukkivat juhannusruusut luultavasti ajallaan.
Tämä viereinen kuva on Nummenpakalta. Vanhasta työväen asuma-alueesta on tullut puutarhakaupunkia muistuttava lähiö. Raparperi on kadonnut näköjään noiltakin pihoilta.
1980-luvun Portsalaisella pihalla käytiin raparperisota ja hävittiin. Taloyhtiön juppi- pari kantoi tunkion pois pihalta. Ei sentään pyykkipoikaa ollut nenässä. Olen kaivannut omaa raparperipensasta pihalleni. Sen isojen lehtien alla olisi sammakon tai siilin mukava varjoilla. Sitä paitsi raparperi on hyvin monikäyttöinen hyötykasvi. Torilla raparperi maksaa maltaita.

Lonttisissa ei pihallamme kasva kuin isoja puita. Tässä talossa aloitetaan erinäisiä kunnostuksia: ulkomaalataan ja korotetaan kuulemma kuistin yläosaa. Ei koroteta, eikä koriste ikkunoita poisteta, sanon minä. Saunaosasto kevytrakenteisen kuistin päällä on järjen köyhyyttä. Tästä voi kirjoittaa jatko-osan varmasti. Tai sitten olemme muuttaneet pois.





No comments: