Friday, July 8, 2011

Nuori tyttö juoksi karkuun kasakkaa...


Venäjän ylivallan ajan aika kosketti myös syrjäistä kotikylääni Ilomantsin Koitereella.
Oli Suuri Pohjan sota (1700-1721) Tanska, Saksa, Puola ja Venäjä valtasivat aikaisemmissa sodissa menettämiään alueita Ruotsin suurvallalta. 1713 Venäjä miehitti Suomen pohjoi-pohjanmaata lukuunottamatta. Miehitys kesti kahdeksan vuotta. Miehittäjä kohteli väestöä tylysti: heitä vietiin Venäjälle orjiksi, jalkavaimoiksi ja sotimaan. Suomessa toimi monia sissiliikkeitä Venäjää vastaan ja näitä sissiliikkeitä jahdatessaan kasakat rosvoisivat ja polttivat kyliä.

Äitini kotikylässä oli vielä hänen lapsuudessaan (1930-luvulla) ankara varoitus lapsille olla menemättä, isonvihan aikaisiin, vaaran alla oleviin maatunneleihin. Kylän väki oli asunut tuolloin maan alla aika ajoin, kasakoita paossa.



Tuohon aikaan sijoittuu tositarina nuoresta tytöstä joka pakeni juosten kasakkaa kalliolle, hyppäsi suohon ja vajosi hetteeseen. Kyseinen kallio on hyvin vaikean maaston takana, joten hevosella liikkuva kasakka oli heikoilla tällaisessa maastossa. Tässä olisi ainesta myyttiseen tarinaan, mutta en ole kuullut kenenkään mystisoivan tätä naiskohtaloa. En ole myöskään kuullut että kukaan olisi nähnyt nuorta tyttöä kummittelemassa kalliolla. Hän kuitenkin kuoli, häntä ei viety seksiorjaksi Venäjälle. Pitäisi lukea Kanteletarta sillä silmällä, josko siellä olisi aiheesta jotakin.

Tapahtuman jälkeen Kalloita alettiin kutsua Neitikallioksi.

No comments: