Saturday, May 1, 2010

Venäläinen kasvimaa

Kohta on pussiperunoiden istuttamisen aika. Pussiperuna tuo mieleen ensiksi pussitetut ostoperunat. Kyse on kuitenkin aivan muusta; pussiperunoihin liittyy odotuksia kesästä, uusista perunoista ja jatkuvuudesta. Itselläni kuvehtii mielessä kasvimaa. Venäläisten perinteinen aidattu kasvimaa on kiehtova. Ensinnäkin sinne eivät puput pääse. Myyristä en ole ihan varma. Joka tapauksessa aidattu kasvimaa on nerokas keksintö: tietty alue tai vyöhyke. Joku suomalainen sanoi venäläistä kasvimaata rumaksi. Hän oli myynyt omakotitalonsa ja ohikulkiessaan hän oli nähnyt entisen puutarhansa muuttuneen hirvitykseksi. Siellä oli vanäläinen hyötykasvimaa. Venäläisille maatilkku on ollut perinteisesti ruoan antaja, ei niinkään kukkamaa. Kyllä sieltä kukkiakin löytyy, mutta se ei ole päätarkoitus.

Naiset hoitavat kasvimaita Venäjällä ja Suomessakin. Koska kyse on pienimuotoisesta viljelystä, naiset hoitavat kasvimaat. Kun kasvimaa laajenee isoksi tuotantoyksiköksi on kyse elinkeinosta ja miesten reviireista. Onkohan kukaan laskenut miten paljon naisten hyötypuutarhat vaikuttavat perheiden taloutta kohottavasti ja laajemmin koko kansantalouteen. Moni syrjäytetty ja köyhä eläisi paremmin jos hänellä olisi kasvimaa, yhteinen tai oma.

Näin Vapun päivänä hieman politiikkaa: Vihreät ovat pettäneet lähes kaiken. Oikeisto ja keskusta ovat nolanneet itsensä. Demarit ovat niin hädissään että päästävät suustaan sammakoita. Perussuomalaisista ei kannata puhua edes. Ketä tässä äänestäisi? Pitänee palata vasemmistoliittoon.


Perheessämme on eläkeläinen. Ensimmäistä päivää tänään. Tätä pitää juhlistaa!

No comments: