Friday, May 21, 2010

Matkalla maan ääriin

Lämminrintama kattaa lähes koko Suomen. Kesä on poksahtanut hämmästyttävästi keväästä kesään. Ajamme läpi Suomen ja toivoisin itsekkäästi että olisi viileää. Lämpimällä ajaminen ei ole kivaa. Kummallista miten eväät näyttelevät tärkeätä roolia näillä automatkoilla. Lasten ollessa pieniä se oli tärkein asia. Nyt lapset vahtivat tyhjiä asuntojamme poissaollessamme.

Ajettuamme Turusta muutama sata kilometriä huomaan positiivisen lähestymistavan lisääntymisen huoltoasemilla ja parkkipaikoilla. Tosiasia on, että Itä-Suomalaisten ihmisten kanssa on helpompi tulla toimeen. Muistelen 1980-luvun Turkua. Tuolloin muualta Suomesta tulleita katsottiin nuivasti. Työkaverini Seikkailupuistossa selitti että kaikki Turun ongelmat johtuvat muualta Suomesta tulleista ihmisistä. Turku onkin ainoa paikka Suomessa jossa minua on ryssitelty. Erityisen pahaksi asian teki että ryssittelijä oli fil.maisteri, kirjailija ja nainen. Nykyään turkulaiset ovat kokeneet kantapään kautta kansainvälistymisen ja se on hyvä. Muistelin Viipurista kotoisin ollutta Anua ja ajattelin kaikkea mitä hän koki ja näki Suomen ainoassa todella kansainvälisessä kaupungissa, Viipurissa. Hän kertoi asioita ja nauhoittamani ääninauha ovat kadoksissa jossain kodeistamme. Pitäisi taas muuttaa että löytyisi kaipaamat tavarat.

Kaikennäköistä ohjelmaa kyllä piisaisi: Joensuun kirkkopäiville en ehdi, ja tuskin menisin vaikka ehtisinkin. Kouvolan Dekkaripäiville olisi kiva poiketa, mutta ei sovi aikatauluun. Siellä oli taas kilpailu ja olisi mielenkiintoista pohtia miksi niin moni on kirjoittanut Murhattu mieli dekkarinovellin? Sitten on tuo yksi luostarimatka ja sinne kyllä menen. Ajattelen edelleenkin asuvani väärässä kaupungissa ja maakunnassa nykyään.

Toivon ettei luvattu kylmärintama ole kovin kylmä.

No comments: