Wednesday, April 21, 2010

"Nämä ovat kunnollisia romaneja..."

Meillä on Romanian romaneja. Minusta he eivät ole ongelma. Ei ainakaan suuri tai edes kohtalainen ongelma. Miksi heidän pitäisi olla kuten me kunnolliset luterilaiset kunnon kansalaiset. Itä-Euroopan romanit ovat alistetussa asemassa eläviä vähemmistöjä. Romaniassa heitä kohdellaan todella huonosti. Romanian romaneissa on jotakin hallitsematonta ja vapaata.

Kävin katsomassa kommentteja aiheesta ja kauhistuin suomalaisten asenteita. Kysymys on sentään ihmisistä, ei karjasta, ja tottapuhuen karjastakin puhutaan kauniimmin kuin näistä ihmisistä. Ja aina näiden ihmisten vanavedessä liikkuu rahastajia. Hädänalainen tila on tuottoisa bisnes joillekin. Onhan se kamalaa kun meidän seesteiseen elämäämme tulee häiriöitä joita ei oikein pysty lokeroimaan mihinkään.
Kuka meistä pystyy pakkasella kerjäämään rukousasennossa kahdeksan tuntia? Ei meidän tarvitse, meillä on järjestäytynyt yhteiskunta; köyhyys ei ainakaan vielä näy kaduilla.

Ovatko kirkkomme kunnon kristityt mitenkään huomioineet tätä ryhmää? Ehkä he eivät sovi ideologiaan. Ehkä romanian romanit eivät sovi mihinkään ideologiaan. Heillä on elämä elettävänään, sopi se meille tai ei. Sopii varmastikin, kunhan menevät muualle.
Halki vuosisatojen romanit ovat vaeltaneet. Meidän naapuristossamme asuu romaaneja, heillä on talot ja lapset koulussa. Kauhistuin itseäni kun puhuin toiselle naapurille näiden naapureiden olevan kunnon ihmisiä Minussakin asuu normalisoija, joka luulee meidän elämäntapaamme ainoaksi oikeksi.

No comments: