Saturday, April 17, 2010

Halkaistut hedelmät 2


Koe matka hedelmälihan sisäiseen olemukseen katsomalla loputkin kuvat.

Oikealla halkaistu luumu.

Luumu on Prunus-sukuun kuuluvan luumupuun (Prunus domestica) hedelmä, luumarja, joka on läheistä sukua aprikooseille, persikoille, kirsikoille ja tuomelle.

Alla on halkaistu päärynä.

Päärynä (Pyrus communis) on hedelmäpuuna viljelty ruusukasvien (Rosaceae) heimon puu, joka on läheistä sukua omenapuille (Malus), joista se eroaa suippokärkisten lehtien, huiskilokukinnon, valkoisten kukkien, kokonaan erillisten vartaloiden ja latvapuoleltaan tyvipuolta turpeamman hedelmän kautta.Vasemmalla halkaistu kiivi.

Kiivi on yleisnimi laikkuköynnösten sukuun kuuluvien kasvien hedelmälle. Yleisin kiivi on kiiviköynnöksen (Actinidia deliciosa) hedelmä, joka on hieman kananmunaa isompi ruskea hedelmä. Se on soikea, ja sitä ympäröi ohut karvainen kuori. Erittäin makea hedelmäliha on helakanvihreä lukuun ottamatta ydinosaa, jossa se on valkoista. Siemenet ovat pieniä ja hennosti purppuranvärisiä, ja ne ympäröivät valkeaa hedelmälihaa.

Jotkut koivuallergikot voivat koivun lisäksi saada oireita muun muassa kiiveistä.

Oikealla halkaistu viinirypäle.

Viinirypäle on viiniköynnöskasveihin (Vitaceae) kuuluvien viiniköynnösten (Vitis) hedelmä.. Viinirypäleistä valmistetaan viiniä, mehua, hilloa, rusinoita ja korintteja tai niitä voidaan syödä sellaisenaan. Rypäleet ovat yksi vanhimpia viljelyskasvejamme ja noin puolet maailmassa kasvatetuista hedelmistä on rypäleitä.

Useita lajeja viljellään.

Limetin halkaistu hedelmä yllä.

Limetti (Citrus aurantifolia) on ruutakasveihin (Rutaceae) kuuluva sitruspuu (Citrus). Sen hedelmää kutsutaan samalla nimellä. Limetin hedelmä on vihreä, sitruunaa pienempi ja se on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Se on mehukas ja hapan. Sen hedelmäliha on vaalean keltaisenvihreää.

Alla on klementiini eli
Mandariini (Citrus reticulata) on pieni sitruspuu, jonka samanniminen hedelmä muistuttaa appelsiinia. Se on lähtöisin Kiinasta, mutta on nyttemmin levinnyt kaikkialle maailmaan.

1 comment:

quijote said...

Kukahan henkiö(t) on repinyt näitä kuvia jokirannassa?

Mataleena