Wednesday, January 6, 2010

Ihmisen sukuinen karhu

Suomessa asuva ruskea karhu, ursus arctos, on suurin petoeläimemme. Karhua voisi luulla hitaaksi ja kömpelöksi, mutta sitä se ei ole. Karhu on nopealiikkeinen ja pystyy juoksemaan 60 km./h. Karhulla on asema suomalaisessa identiteetissä. Se on ollut muinoin palvottu eläin. Karhun metsästys on aina ollut pyhä rituaali joka huipentui peijaisiin. Nykyäänkin pidetään karhunpeijaisia. Jotakin outoa karhun kaadossa on sillä, kun ampuu karhun, menettää ampuja tilapäisesti voimansa. Suomalaisessakin mytologiassa karhulla on pyhä ja jopa pelätty merkitys. Hänen on uskottu laskeutuneen Otavan tähdistöstä maahan ja olevan ihmisen sukua. Tai ihminen lienee karhun sukua.

Tämän kuvan karhu on lainassa Wikipediasta.

Uroskarhu on kookkaampi kuin naaraskarhu. Karhut eivät muodosta laumaa, saati perhettä. Uroskarhu liikkuu yksin ja ainoastaan parittelee naaraan kanssa. Uroskarhu myös tappaa pentujaan jos saa tilaisuuden. Naaraskarhu synnyttää poikasensa pesään ja huolehtii niistä tarpeellisen ajan. Naaraskarhu puolustaa pentujaan ja luultavasti vain silloin on vaaraksi ihmiselle, mikäli tämä osuu liian lähelle poikasia. Karhun karkoittamiseksi on konsteja sillä mummoni kertoi, että kun naiset ja lapset olivat marjassa metsissä, piti karhulle pyllistää takapuolensa, jotta tämä lähtisi karkuun. Ehkä karhun uskottiin kokevan pyllistämisen alamaisen eleeksi. Minusta karhua ei pidä alistaa leperteleväksi nallukaksi sillä sitä se ei ole. Karhu on petoeläin ja ansaitsee arvoisensa elämän metsissämme. Karhut nukkuvat talviunta karhunpesässään. Naaras synnyttää poikasensa pesään ja häiriintyy, kuten kaikki karhut, jos hänen talviuntaan häiritään. Ilmastonmuutos on suuri uhka karhuille.

Karhu on kasvissyöjä, joka joskus kaataa hirven ja hautaa saaliinsa maahan. Karhu käy haaskalla. Karhu arvostaa hunajaa ja eksyy joskus mehiläispesille. Karhuntalja oli muinoin arvostettu seinäkoriste. Karhunnahkaturkista en ole kuullut. Porin Karhu -oluenkin valmistus on lopetettu muka kannattamattomana. Tuotti vain miljoonan voittoa. Vai miten se menikään.

Tänä päivänäkin lienee monen miehen unelma : Tapiolan vainiolla karhun kanssa painiin lyön. Ja maailma unholaan jääköön.

No comments: