Thursday, October 22, 2009

Uspenskin katedraali katsoo merelle


Luterilainen tuttavani paheksui Uspenskin katedraalin näkyvää asemaa merelle josta laivat tulevat. Turistit saavat kuulemma väärän kuvan maastamme ja Helsingistä. Minusta asia on päin vastoin. Suomi on hyvin luterilainen maa, ankaruuteen asti. Suomi on myös ortodoksinen maa. Paitsi ortodoksiuudesta, kertoo Uspenskin katedraali myös autonomian ajasta eli eräästä historiallisesta kaudesta maassamme. Suomi on idän ja lännen välissä ja uskallan väittää että se on enemmän rikkaus kuin haitta.

Suomessa on ainakin kaksi virallista kieltä ja kaksi kansankirkkoa. Suomalaiset ovat yhden asian yks´päinen kansa. Onneksi meille on tullut pakolaisia. Heillä on erilaisia uskontoja ja kieliä. Heistä ei saa sanoa pahaa, vaikka jotkus heistä ovat yhtä raadollisia kuin suomalaisetkin. Yksilöitä hekin ovat, vaikka joskus tuntuu että he ovat lukuja tilastoissamme. Sama koskee kohta kaikkia vanhuksia, vammaisia, työttömiä ja lapsia. Me olemme hyvin tilastoidut.

Puheet siitä että ortodoksinen kirkkomme olisi syvässä kriisissä ovat vääriä. Kirkon jäsenet voivat olla kriisissä ja ovatkin. Uskonasiat eivät ole järjellä selitettäviä. Tiede kaipaa todisteita, usko ei.

No comments: