Tuesday, October 27, 2009

Missä on ihmisen paikka

Mustalaisleiri purettu Helsingissä. TV:n kuva jää kummittelemaan mieleeni. Romanian mustalaisperhe asui kontissa. Nyt he asuvat samassa asuntovaunussa toisen perheen kanssa. Muitakin mustalaisleirejä siivotaan lähiaikoina pois katukuvastamme. Näitä ihmisiä ei voi laittaa pakolaiskeskuksiin, sillä he ovat liikkeellä vapaasta tahdostaan tai joidenkin käskystä. Minulle tämän ihmisryhmän arvoitus ei ole selkiytynyt. Ajattelen kuitenkin että jonkun tai joidenkin täytyy hyötyä näiden ihmisten kustannuksella. Kieltämättä he ovat tuoneet väriä steriiliin kaupunkikuvaamme. Minne nämä ihmiset joutuvat?

Kirkkojen portailla kerjäämistä pidetään meillä sopimattomana, jossakin muualla se on osa kulttuuria. Onneksi on vielä kirkkoherroja jotka antavat diakoniakassasta rahaa köyhille. Tai antoivat ennen kuin saivat kenkää.

Ei siitä ole kovinkaan kauan kun Suomessakin oli kerjäläisiä. Ihmisten kristillinen velvollisuus oli auttaa lähimmäisiään. Yhteiskunnan vaurastuttua auttaminen on sysätty viranomaisille ja ihmisen luontainen huolehtimenen tehtiin mahdottomaksi. Nyt luonnollisesta on tullut luonnotonta.

No comments: