Saturday, November 8, 2008

Runo syntyy myös vaikeissa oloissa


Turun runoviikon "Teksti ei tullut koneesta" runotapahtuma Vanhan Raatihuoneen Harmaassa salissa oli intensiivinen. Keskustelijoina olivat Kurditaustaiset Nizar Kwestani ja Rauf Golbadan, sekä Japanilais-taustainen Kensuke Shimizu.

Shimizu on myös kuvataitelija ja muusikko. Hän ei ole pakolainen, vaan vapaasta tahdosta tullut Suomeen. Maalaustensa perusteella häntä voisi luonnehtia kansainväliseksi taiteilijaksi.
(Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Yleisöä oli niukasti, kidutettujen runoilijoiden runon kirjoittamisen taustat eivät varmaankaan ole kovin kiinnostava aihe. Toinen kummallinen asia vaivasi kurdi runoilijan Kwestanin mieltä: " Turkulaiset eivät vastaa tevehdyksiin, vaikka hän toistaa kolme kertaa ja hymyilee. He ovat vaiti ja kurtistavat kulmiaan". Hänen Omenapuu runonsa oli kaunis ja koskettava. Kuten hänen vankila-elämänsä poliittisena vankina Irakissa vähemmän kaunis, mutta koskettava.
Omenapuu-runo eli runo yksinäisyys löytyy täältä. (http://juhanitikkanen.blogspot.com/2008/11/turun-runoviikolla-2008-esiintyivt-mm.html)

Rauf Golbadan kertoi että kurdit ovat pirstoutunut kansa, on olemassa Irakin kurdit, Turkin kurdit, Iranin kurdit, Syyrian kurdit ja Armenian kurdit. Kieli on yhteinen, murteita tosin on. Kurdien kirjallisuutta on vähän saatavilla. Runous on kuitenkin rajaton ja runon kirjoittaminen on vapautta.

Yhteistyössä Runoviikko ry:n kanssa Rauhankone tuottaja Petri Öhman.

No comments: