Friday, December 21, 2018

Ja enkelit olivat kedolla paimentamassa lampaita...Turun joulukuusi pärjäsi taas hyvin kuusien kauneuskilpailussa.


Koulujen historian opetus on pohjalukemissa sillä esimerkiksi natsien takemistä joukkotuhoista ja Holokaustista ei enää edes puhuta yhtään mitään. Toinen maailmansota on lähihistoriaa, ei muinaista taruosastoa. Jotkut tietenkin haluaisivat sen olevan sitä. Kuinkahan moni saksalainen nuori tai lapsi luulee asuvansa vanhemmiltaan perityssä, vanhassa kivitalossa. Ne kivitalot ovat juutalaisilta ryöstettyjä ja väkisin haltuun otettuja taloja ja asuntoja, joita ei ole sodan jälkeen palautettu omistajilleen, koska heidät on näännytetty kuoliaiksi, tai kaasutettu ja poltettu ja tuhkansa kuskattu jonnekin jättömaalle.

Historiasta vaikeneminen, koska hallitus on ajanut alas sivistysaineiden opetuksen, kostautuu yhteiskunnan tyhmenemisenä ja tietoisuuden rappiona. Ihmettelin mielessäni sitäkin tohtorikoulutettavaa joka ei selvästikin uskonut natsien hirmutekoihin, hän oli oikeistolaisuuden äärireunalla. Hän ei innostu punaisten naisten kohtaloista 1918, eikä veripunaruusuista heidän haudoillaan. Hän kysyi minulta enkö ole ajatellut että emme ole sattumoisin opiskelukavereita?( Steineristit uskovat sielunvaellukseen) Hän uskoi Antroposofien ihmiskuvaan ja uskoi olevansa parenpi joka suhteessa. Antroposofia ei ole uskonto, vaan kuva ihmisestä, sanoi Kasi Virkkunen Steiner-seminaarissa. Niin tai näin, minusta se oli eriarvoistavaa ja julmaa.

Tänään on Tuomaan päivä. Joulun katsotaan alkavan tänään pimeässä pohjolassa, voi olla että valon pitkä ja ohut säde näkyy jossakin. En pidä siitä että koulujen joulujuhlista on poistettu perinteinen joulukuvaelma, joka on osa sivistystä sekin. Jokainen viettäköön jouluaan miten tahtoo mutta raditiot olisi hyvä säilyttää, sillä ne vakauttavat elämää. En innostu mustissä jätesäkeissä tanssivista tontuista tai käsittämättömistä esityksistä jotka eivät kuulu jouluun. Kokeellistaa voi, mutta ei ihan kaikessa.
Kun Suomen kansakoulu vakiintui muinoin, siellä kuusijuhla oli lähes ainoa joulujuhla jota vietettiin yleisesti. Siksikin sen kulttuurinen raditio on säilyttämisen arvoinen. Joulukuvaelma ja pyhä perhe kuuluvat tähän.
Minun jouluuni kuuluvat enkelit ja tontut. Kulttuurin tuhoaminen ja mitätöinti on rikos ihmisyyttä vastaan.

No comments: