Tuesday, August 14, 2018

Pahuuden periytyvyysLähes 700 sivuinen dekkari imaisi mukaansa. Luin sen neljässä päivässä. Tein kyllä muutakin välissä. Aluksi ihmettelin mitä 1600-luvun puolivälin paikkeilla tapahtununut noitavaino-oikudenkäynti liittyi nykyajan Ruotsin pienten lasten murhiin. Lopuksi osuin mielestäni oikeaan luuloissani; luterilainen perisyntihän siellä kummitteli. En nyt kyllä ole varma pahuuden geneettisyydtstä, mutta alkoi karmia kun huomasin koulukiusaamisen ja yhteisökiusaamisen muotojen piirteet noitavainoissa.(Puhumattakaan työpaikkakiusaamisista)

Historiallinen kaari kirjassa on minusta kiinnostava, joidenkin lukijoiden into on kuulemma loppunut juuri noihin historiallisiin tapahtumiin luterilaisuuden historiassa. Kaksinaismoraalisuus ja tekopyhyys sekä kirkonmiesten vallankäyttö on karmivaa.

Turvapaikan hakijoiden karu elämä nykyisessä Ruotsissa on myös mukana kirjassa. Se jää irralliseksi ja ajattelin että se olisi ollut toimiva aihe omana kirjanaan. On erittäin rankka aihe ajassamme.

Onhan tässä dekkarissa urautumia ja samanlaisuutta muihin Camilla Läckbergin dekkareihin verraten. Ehkä näämme tämänkin joskus elokuvan tai sarjana.

No comments: