Friday, August 10, 2018

Kontupohjan puukatedraali paloi

Kontupohjan Uspenskin puukatedraali on tuhoutunut tänään rajussa tulipalossa. Rikostutkijat tutkivat palon syytä. Kirkossa oli ollut vähän ennen turisti-ryhmä. Karjalan päämies on esittänyt kirkon uudelleen rakentamista samanlaiseksi. Kirkko oli Venäjän arkkitehtuurimuistomerkkirakennusten listalla oleva rakennus.

Kontupohjan kirkko oli rakennettu 1774 ja se oli hieman korkeanpi kuin kuuluisat Äänisen Kizin kirkot. Kävin muutaman kerran Petroskoin käynneilläni Kizin saarella. Kirkorakennuksiin ei ole käytetty yhtäkään naulaa rakentamisen aikaan ja niiden paanakupolit hohtavat hopeisina kauas. Puu patinoituu hopeaiseksi aikojen kuluessa. Kontupohjan kirkkoa en muista nähneeni koskaan. Viime viikonlopun aikaan poltettiin syyrialaiskristittyjen ortodoksinen kirkko Ruotsissa, ehkä näillä kirkkojen paloilla ei ole yhteyttä. Isoäitinsä luona kesälomaa viettänyt teinipoika on pidätetty ja viety mielentilatutkimujseen. Häntä epäillään kirkon polttamisesta ja saatananpalvonnasta. Asiasta kertoi YLE.

Kizinsaaren kirkoissa olevien ikonien määrä teki vaikutuksen. Sodan aikana sieltä katosi arvokkaita ikoneja ja tarina kertoo, en kyllä tiedä onko koko totuus, että eräs tunnettu kirjailija ja kirkollista sukua oleva luterilainen upseeri salakuljetti ikonit Sveitsin pankkiholveihin turvaan ateistisilta pedoilta. Näitä ikonivarkauksia ei pidä sekottaa nälkäänäkevien petroskoilaisten ihmisten "ikonit leipään vaihtokauppaan" sotilaiden kanssa. Joskus minusta tuntuu että Neuvöstoliitossa oli enemmän todellisia kristittyjä kuin länsimaissa koskaan. Samoin kuin viinaa oli Suomessa eniten juuri kieltolain aikaan.

Turussa lienee tänään kesän viimeisin hellepäivä. Tuulee rajusti puuskissa ja toivottua sadetta odotellessa ilmankosteus on suuri.

Sunnuntaina ovat taas Portsan pihamarkkinat.

No comments: