Tuesday, July 4, 2017

Mielenmaisemassa matkalla


Tätä polkua on kuljettu tiuhaan. Se oli hieman erilainen lapsuudessani mutta perustunnelma on sama. Notkelman kohdalla oli kevättulva aina huhtikuussa. Pienen mäen päällä oli navetta ja tallitakennukset sekä kuja hevosille. Tuon navettarakennuksen ylisillä olivat ihmiset piilossa vainolaisilta eli neuvostoliittolaisilta kuolemanpartioilta kesäöinä sodanaikaan. Siellä kolmevuotia Paavo setäni, nyt jo kuollut, näki enkelin ovella kun hän yöllä yritti mennä ulos omin päin. Enkeli oli myöhemmin nimetty Kokkelitytöksi. Mummo oli kysynyt että minkänäköinen enkeli oli? Paavo oli sanonut: Kokkelia.(Kokkeli on herautettu maitotuote, väriltään lumen valkoinen)

Tuolla siintelee Koitere. Sunnuntaina olisi ollut lomalaisten kesäkirkko Siitarissa. Ajattelin että jos olisi ollut vene, olisi ollut helppo luikauttaa vallitun yli kirkkoon. Partalan ranta melkein erottuu paljaalla silmällä horisontissa. Mateli sousi moiset matkat aikanaan helpostikin. Elämä oli kuntoilua aamusta iltaan.

Hautausmaan rannassa tyynenä arkipäivänä. Yleensä hautausmaalla tapaa tuttuja tai puolituttuja. Nyt oli hiljaista. Laitoin kukkia Leena-mummon haudalle. lyydia sanoi minun muistuttavan häntä. En ole koskaan tavannut Leena-mummoa sillä hän kuoli 1928 keuhkotautiin 24 vuotiaana. Äitini oli 4 vuotias silloin, siskonsa oli juuri syntynyt. Äidittömyys jättä aina jälkensä lapseen. Leena ei ollut toiveminiä liisa emännälle. Hän oli liian köyhä. agraarisessa Suomessa vallitsi tuolloin talonpoikaissääty. Talonpojat menivät naimisiin talontyttärin kanssa. äitiäni ei kohdeltu kovin hyvin mummonsa taholta. Muista läheisistä en tiedä.

Koristeomenapuu kukassa. Lapsuudessani ei vaaralla kasvanut omenapuita, saati koristeomenapuita. Nyt siellä on kokonainen puutarha hyvin hoidettuna. Vaaran laella on hyvä asua jo siksikin että hyttyset pysyvät poissa, koska siellä tuulee melkein aina. Pääskyset muistan erityisesti, jopa tervapääsky ja törmäpääsky olivat maisemassa.


Erämaalammet ovat osa kotiseutuani. Tässä on yksi niistä. Lammella on asustellut aina kaakkuri. Nytkin yksi kaakkuri tuli rähisemään kun kuvasimme lampea. En saanut kuvaa koska se rähisi ja pörhisteli ja sukelteli ahkerasti. Se harhautti koska sillä oli pesä lähistöllä.

No comments: