Tuesday, March 4, 2008

Valkokankaan kuolema Turussa?

Elävän kuvan vuosikirja Studio 13 mukaan Turussa oli vuoden 1983 alussa 13 elokuvateatteria. Nykyään Turussa on kaksi elokuvateatteria. Kolmas ja myös ainoa vaihtoehtoinen elokuvateatteri Kino Thalia potkittiin ulos vuokrasopimuksen loputtua Hansakorttelista vuoden 2007 lopussa jonkin rihkamakaupan tieltä. Kino Thalian nettisivulla näkyi viesti: "Olemme siirtyneet ajasta iäisyyteen."

Kaksi jäljellä olevaa elokuvateatteria ovat Kinopalatsi ja Julia. Molemmat teatterit ovat Finnkinon omistuksessa, tästä johtuen Turun elokuvatarjonta on tulevaisuudessa entistäkin yksipuolisempaa ja kaupallisempaa.

"Kino Thalian vuoden aikana näytetyistä elokuvista noin 200 elokuvasta vain pieni osa on samaa tavaraa kuin Finnkinolla. Vaihtoehtoisten elokuvien yhteenlaskettu summa on siis melkolailla päätä huimaava." (Pekka Nummelin, Turun ylioppilaslehti, 10/2007)

Turun vaikea elokuvateatteritilanne on vakeuttanut perinteikästä elokuvakerhotoimintaa Turussa. Turun Elokuvakerho on toistaiseksi ilman tiloja Kino Thalian lopetettua. Kinokoplaa odottaneen sama kohtalo ensi syksynä Dominon johtajan jäädessä eläkkeelle. Elokuva-arkisto, nykyinen Kansallinen Audiovisuaalinen Arkisto, sen sijaan näyttää elokuvia väliaikaistiloissa Juliassa.

Millainen mahtaa olla tilanne vuonna 2011. Turun kulttuurikaupunkius edellyttäisi mielestäni myös vaihtoehtoista elokuvatarjontaa. Jos oikein huonosti käy niin tasokkaita elokuvia nähdäkseen on matkustettava muihin kaupunkeihin. Kun Turussa puhutaan kulttuurin tukemisesta on oltava varuillaan. Toivoa parasta ja pelätä pahinta.

No comments: