Alma Söderhjelm syntyi Viipurissa 1870 ja kuoli 1949 Ruotsissa. Hänen kotinsa oli tsaarin virkamieskoti. Heillä oli lukuisa joukko lapsia. Kahdeksan tyttären jako rumiin ja älykkäisiin ja kauniisiin, mutta ei älykkäisiin oli ajan tavan mukainen stereotypia. Alma kuului älykkäisiin ja rumiin. Alma Söderhjelm kirjoitti ylioppilaaksi 1889. Hän oli ensimmäisten ylioppilaaksi kirjoittaneiden tyttöjen joukossa ja tuohon aikaan he joutuivat anomaan erivapautta osallistuakseen kokeeseen. Alma S. oli ensimmäinen suomalainen naisprofessori ja ensimmäinen naisdosentti pohjoismaissa. Hän joutui hakemaan vapautusta sukupuolestaan aloittaessaan yliopisto-opinnot. Naisten täytyi myös anoa vapautusta sukupuolestaan halutessaan anoa valtionvirkaan. Alma S. väitöskirja (1900) käsitteli Ranskan vallankumouksen ajan lahdistöä.
Alman yliopisto ura Suomen tsaarin aikaisessa maailmassa ei edennyt koska tsaari Nikolai tiesi Alman osallistuneen tsaarin vastaiseen toimintaan suurlakon aikana ja niin ollen Alman oli lähdettävä Ruotsiin. Hänet tunnetaan teatterikriitikkona, kirjailijana ja pakinoitsijana. Hänet tunnettiin myös nokkelana seurapiiri-ihmisenä mutta pohjimmiltaan hän oli yksinäinen ja hyvinkin vakava.
Kirjailija MereteMazzarelli on kirjoittanut kirjan Alma Edelläkävijän tarinan.
Kirja on mukaansa tempaava, siinä on naishistoriaa, kulttuurihistoriaa ja ajankuvaa. Alma S. ei varsinaisesti ollut feministi vaikka tapasikin heitä naisten kokouksissa. Tietenkin Alma oli etuoikeutettu luokkansa taustan vuoksi. Ruotsissa hänet yritettiin saada jopa kieltolain tukijaksi mutta Alma oli sitä mieltä että kokemukset Suomen kieltoöaista olivat enemmänkin kielteiset kuin myönteiset. Suomessa oli viinaa enemmän kuin koskaan kieltolain aikana ja salapoltto ja salakuljetukset lisääntyivät ja rikolliliigoja muodostui.
Lukekaa tämä kirja. Saatte pespektiiviä naistutkijoiden ja tiedenaisten historiaan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment