Saturday, April 4, 2015

Lankalauantaina 2015

Kuvatiedostoni kätköistä löysin vanhan tutun särkyneistä munista kasatun munan. Elämässä voi traumatisoitua pahastikin ja seurakuntaelämässä eritoten. Jumala on hyvä, mutta Saatana vaanii vieressä. Siksi onkin hyvin vaikeaa tämä maallinen vaellus meille kaikille. Joka muuta väittää, on väärässä. Kuvassa on kreikkalainen pyhän kuva. Muistuttaa erehdyttävästi venäläistä klassikkokirjailijaa, mutta ei ole.

Näin Lankalauantaina ennen muinoin uskottiin että noidat lentävät paholaisen kekkereihin ja tekevät tihutöitä ihmisten karjasuojissa, ellei laittanut siunattuja vitsaksia ovien yläpuolelle. Ainakin Pohjanmaalla on ollut näitä toimia. Noitavalkeitakin on sytytelty.

Pääsiäisen aikaan oli, ja kuuluikin olla ahdistavan ankeaa. Lapsena muistan luihinmenevää kiirasta. Pitkänä perjantaina satoi räntää, paitsi kerran oli kirkas auringonpaiste ja Vilho-setä meni tervaamaan venettä rannalle.Naiset rähisivät ettei pitkänä perjantaina saanut tehdä töitä koska sillä ei olisi siunausta. Ajattelin silloin että Vilho-setä varmaan hukkuu veneineen koska oli rikkonut sääntöjä ja Jumala kurittaa.

Jumala ei tehnyt jäynää ja Vilho-setä ei hukkunut.

Yöllä katselen Pääsiäisyön palvelusta televisiosta. Se lähetetään suorana Tampereelta ja palveluksen suorittaa metropoliitta Ambrosius paikallisen papiston avustamana.

No comments: