Thursday, April 9, 2015

Kuka puolustaisi kulttuuria - sillä ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaikka leipäkään ei ole enää itsestään selvä asia maassamme



Tänään on Mikael Agricolan päivä. Hän loi suomenkielen. Kielemme on kaunista kuulla ja puhua. Eilen käytyäni äänestämässä, havahduin ajattelemaan että onko yksikään ehdokas puhunut kulttuurin puolesta. Muistan yhden perussuomalaisen lausahtaneen jotain sen tapapaista että kirjailijaapurahat pitäisi poistaa. En muista miten hän perusteli lausumansa. On hyvä muistaa että ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaikka se leipäkään ei kaikille ole enää itsestään selvää tänä päivänä.

Kirjastoja lopetetaan kiihtyvällä vauhdilla. Porilaisen poliitikon tokaisu: Viisaus ei tule vanhoista kirjoista, kun Porin sivukirjastot lopetettiin on totta tänä päivänä. Eriarvoistuminen on totta, ei tulevaisuuden uhkakuva. Porvaristo haluaa että kulttuuri ja koulutus on jälleen parempien eli varakkaanpien yksinoikeus. Kas kun meille ei uskotella että oikeasti syntyperä määrää kohtalon ja oikeuden koulutukseen ja yhteiskunnalliseen asemaan.

Kulttuurista ei ole enää varaa leikata ja supistaa yhtään mitään. Elinkeinoelämällä on rahaa enemmän kuin koskaan ennen. Henkilökohtainen ahneus on huipussaan.

Tänään Kultakuumeessa puhutaan taiteista, kulttuurista ja kulttuuripolitiikasta ja politiikasta kulttuurin kuolossa. klo. 15.00 Radio 1.

Ovatko kirjailijat, taiteentekijät ja muut taiteentekijät peloteltu hiljaiseksi? Joskus tuntuu että nuoleskelukulttuuri on tae saada apurahoja.



No comments: