Monday, April 5, 2021

Kun omistaa kiinteeistön, tai talon, niistä pitää huolehtia

Österbladin tontti joka sijaitsee Linnankadun ja Kauppiaskadun kulmassa, vastapäätä kirjastoa. Kirjasto piti alunperin rakentaa tälle tontille mutta kaupunki vetäytyi hankkeesta ja Ketosten klaani kerrankin pettyi. Österbladin tontin ja rakennukset omistaa Turun Sanomien omistajat eli Ketoset. Tontilla on vanhoja kauniita puutaloja ja Alvar Aallon suunnittelema lehtitalo. Se lienee suojeltu, vaikka mikä merkitys sillä nykyään Turussa on. Yleensä kiintistöjen ja talojen omistajilla on velvollisuus pitää kiinteistönsä kunnossa. Nämä talot ovat kyllä rapistuneet aika tavalla. Kaupunki voi kehoittaa omistajia kunnostamaan talot, mutta yleensä omistajat eivät välitä, eivätkä korjaa. Rakennusten purusta kuulee juttuja siellä täällä ja tämän tästä. Kaiken takana on toriparkkitonen suivaantui kun kirjasto rakennettiin puhelinosuuskunnan tontille, ei österbladin tontille josta hän oli kaavaillut yhteyttä rakennettavaan toriparkkiin. toriparkki taitaa pohjimmiltaan olla syvän vitutuksen tuote ja muistomerkki. " Toriparkki takennetaan vaikka se olisi viimeinen tekoni!"(Keijo Ketonen.)
Konsernin johtaja Keijo Ketonen istui vielä 1990-luvulla Turun kaupungin rakennuslautakunnassa kokoomuksen edustajana. Kyseen alainen tehtävä kun on grynderi ja pääomapiirien edustaja. Rakennusten fasadeja voi ihailla kirjaston pihalta ja risteytyvien katujen varsilta. Korttelia on kutsuttu tietyissä piireissä "juutalaikortteliksi" ja "itäeurooppalaiseksi getoksi."
Olisi tärkeätä kaupunkikuvalle ja historialle että nämä talot kunnostettisiin ja säilytettäisiin. Kaupunki ilman menneisyyden merkkejä on tylsä ja tarinaton.

No comments: