Monday, November 18, 2019

Kulmakivi kallistuu edelleen



Entinen kirkkovahti käveli kirkkoon, avasi lukon ja käveli sisään. Ajattelin että nyt on vakavat hetket. Aurinko paistoi Vartiovuorenmäen takaa kullaten ristin ja kupolin. Torilla myyjät järjestelivät vihanneksia pöydille. Miten kauan heilläkään on paikkoja torilla harjoittaa ammattiaan. Uusi torisuunnitelma paviljonkeineen on epärealistinen; kenelle se on tarkoitettu? Eikö tori perinteisesti ole ollut kauppapaikka. En usko että oleilu sopii torin imagoon. Sitä paitsi paviljongit eivät sovi ympäröivään arkkitehtuuriin, vaikka vanhat talot ovatkin vähemmistönä.


Kulmakivi kallistuu edelleen. jonakin aamuna se on nokallaan maassa. portilla käveli vastaani pilkallisesti ja häijysti naurava laiha mies. Tunnistin vhamielisyyttä ja ylenkatsetta. Näitä kyllä riittää torilla.

Andrei Tarkovaski on sanonut:Aikamme surullisimpia piirteitä on kaiken sen totaalinen tuhoutuminen ihmisen tajunnassa, mikä liittyy tietoiseen kauneudentajuun. nykyajan massakulttuurin, massakulutuksen tarpeisiin sunniteltu korvikesivistys, rampauttaa sieluja tukkimalla ihmisen tien hänen olemassaolonsa peruskysymyksiin, itsensä tiedostamisen henkisenä olentona.

No comments: