Friday, August 2, 2019

Läntisen Pitkänkatu 19. puutalotontille lankeaa grynderin musta varjo

"Turkuun vireillä uusi puutalokiista," otsikoi Turun Sanomat isosti. Turun Läntisellä Pitkälläkadulla oleva puutaloyhtiö myynee asuntokantansa ja sen mukana tonttinsa rakennusliikkeelle. Alueella on purettu aiemminkin puutaloja kerrostalojen tieltä. Olen käynyt nyt kohteena olevassa Läntinenkatu 19. asunnoissa ja ne ovat ihan miellyttäviä keitaita pihoineen keskustassa. 1902 rakennetuissa neljässä talossa on ihan hyvä asua. Tämä talo valitti viereisen taloyhtiön purusta ja on nyt itse myymässä puutalojaan. Rakennusfirma Lehto Group on tehnyt ostotarjouksen 300.000 euroa per asunto koosta riippumatta. Talon omistajaosakkaista on enemmistö hyväksynyt tarjouksen. Taloyhtiön puheenjohtaja ei voi kommentoida salattavissa pidettäviin sopimuksiin nojaten. Apulaiskaupunginjohtaja on lomalla eikä kuulemma tiedä asiasta mitään.

Tontilla on edelleen voimassa 1897 asemakaava.

Tontille suunnitellaan korkeita kerrostaloja. Turussa on jo nyt myymättömiä kerrostaloasuntoja tyhjillään. Tömä keskustan tiivistämisrakentaminen on turhaa. Seuraavana varmaan on Läntinen Pitkäkatu 15. Tämä taloyhtiö voitti Kaunein piha-kilpailun muutama vuosi sitten.Tämä talo on Läntisenkadun puolelta. Takana on kolme puutaloa ja Ratapihankadulta on toinen kulkureitti tontille. Minusta tämä talokauppa kuulostaa omituiselta. Onko niin että puutalo yhtiöissä suurinta valtaa käyttävät ne joilla on suurimmat osakkeet pinta-alaltaan.


Kuvassa sisäpihaa ja vanhoja kukkaistutuksia. Terveitä ja ryhdikkäitä hirsitaloja jotka kestävät aikaa.

Tontti lienee arvokkain tässä kaupassa, anakin grynderin mielestä.


Kaupungin monimuotoinen arkkitehtuuri on vaarassa nykyään. Ajoin eilen Kirkkotien entisen polkupyörätehtaan ohi ja totesin että tiiviimmin ei voi rakentaa kuin siellä rakennetaan. Sanoisin että slummirakentamista pahimmillaan.Kahvilla kauppatorilla. Näkymä ortodoksiselle kirkolle ja ajattelin taas kerran että miksi noita painavia kirkonkelloja ei viedä johonkin säilöön. Sunnuntaina 4.8. porrastasanteen alaosassa oli rako levähtänyt isommaksi.

No comments: