Tuesday, February 26, 2008

"Minä olen voittanut maailman."


Osa I

Dostojevski oli alleviivannut sanat: "Hävittäkää temppeli, niin minä rakennan sen kolmessa päivässä." Kristus tarkoittaa temppelillä omaa ruumistaan.
Dostojevski alleviivaa kaikki ne sanat, jotka kertovat Kristuksen ylösnousemuksesta. Apostoli Paavali sanoo, että ellei Kristus olisi ylösnoussut, uskomme on turhaa. Dostojevskille on selvää, että ellei ole Kristuksen ylösnousemista, ei ylösnouseminen koske myöskään meitä.

Ylösnousemuksella on erittäin tärkeä asema Dostojevskin romaaneissa. MUISTELMIA KUOLLEESTA TALOSTA päättyy sankarin vapautumiseen pakkotyöstä. Hän huudahtaa: "Tässä on vapaus, uusi elämä. Tässä on ylösnousemus!" Ylösnousemus on kirjan viimeinen sana. Kuollut talo merkitsee yhtä lailla karkoitusvankilaa kuin henkilön moraalista ja hengellistä kuolemaa, ja vapautuminen on sama kuin ylösnousemus.

RIKOS JA RANGAISTUS kehittyy romaanin edetessä kohti ylösnousemusta. Romaanin lopussa Raskolnikov on Siperiassa pakkotyössä. Tyynyn alla hänellä oli Evankeliumi, jonka hän oli saanut Sonjalta. Raskolnikov näkee Kirgiisit, ja hän näkee maailman sellaisena, kuin se oli Abrahamin aikana. Abraham on Vanhassa testamentissa paratiisin symboli, ja Raskolnikov näkee Irtisin rannalla maailman kuin varjona Abrahamin ajalta. Rikoksen ja Rangaistus teoksen idea on hengellinen ylösnousemus.

No comments: