Wednesday, May 13, 2015

Näkymätön katse Turun yllä

Jos totuuden nyt jätän kertomatta,
pelkään etten elä heissä, joille
meidän aikamme on menneisyyttä oleva.

Dante, Jumalallinen komedia
III osa 17. Laulu

Turku, Turku, tunnetko näkymättömän läsnäolon purkaessasi ja tuhotessasi menneisyyttäsi, kieltäessäsi historiasi tavalliset ja sinuun kuuluvat tapahtumat ja rakennukset ja siunatessasi gryndereiden aikomukset, teot ja voitot.

Turku on myynyt sielunsa materialle. Sen ruhjotuissa kasvoissa näkyvät nousukkaiden piittamattomat ja ahneet jäljet. Sivistys on aina kulkenut Turun läpi jäämättä. Turku on säälimätön niille jotka ovat muuttaneet muualta tänne. Tunnen päteviä ihmisiä jotka eivät koskaan saaneet vakituista työpaikkaa siksi, että eivät olleet syntyneet turkulaisiksi. Tarkoitan Turun kaupunkia työnantajana. Turkulaiset eivät tyydy kostamaan, he tuhoavat ihmisiä pelkästä ilkeydestä. Seikkis oli minulle oppikoulu tästä.

Kirsikkapuut kukkivat jokirannassa. Kauneus on hyväksi sielulle ja mielelle. Kauneus ei ole arvo sinänsä, se on paljon enemmän. Turkulaisilla ei ole mitään kanttia esimerkiksi irvistellä menetetyn Viipurin kansainvälisyydelle tai nousukasmaisuudelle. Viipuri oli kansainvälinen kaupunki jossa oli keksiaikaisia kivitaloja; oli siis eurooppalainen kaupunki, toisin kuin Turku nurkkakuntaisine aatoksineen.

Eräs turkulainen kulttuurihenkilö sanoi että Mitä vittua tästä kaupungista pitäisi välittää, suveneerinpia paikkoja kyllä löytyy elää loppuelämänsä ihan missä tahansa muualla. Poliittisesti Turku on kokoomuksen ja demarien pyhä liitto ja se näkyy.
Missä muualla pälähtäisi mieleen edes suunnitella uusrenessanssisen talon päälle korotettu lisäkerros? Puhumattakaan Denniksen puutalosta, joka säästyi Turun palossa 1800-luvun alkupuolella ja Linnankadun ja Kristiinankadun kulman rakennuksista, jotka haluttaisiin siirtää historiaan eli purettavaksi.

Täällä on myös hampaaton yliopisto ja myös taantumuksellinen Turun Sanomat.

(Tämä on minun oma mielipiteeni.)

Runoilijat, jotka saavat valtaa menettävät perspektiivin helposti!

Turkulaisuus ei ole hyve tai tae mistään.

2 comments:

Ripsa said...

Oikein hyvä puheenvuoro!

Voisi olla puhe Vaasasta, ainoastaan joitain yksityiskohtia pitäisi muuttaa niin kuin kaupungin palamisen aika. Täällä oli vähän myöhemmin.

Se pikkuinen talo siinä isompien puristuksessa siellä oli nätti. Täällä poltettiin maan tasalle kaupungin ainut Art Deco-talo, joka oli hyvin rapattu, mutta kaupunki oli myynyt muille siitä huolimatta että talo oli suojeltu.

Polttamalla siitäkin selvittiin.

quijote said...

Hei Ripsa!

Kuulin että Denniksen talo säilyy. Toivon tiedon pitävän paikkansa.

Turussa oli Sinisen talon vieressä Art Deco-rakennus. Sekin purettiin samaan aikaan kuin Sininen talo.

Täällä ei ole palanut vähään aikaan suojelukohteita tai muita tyhjillään olevia rakennuksia. Toivottavasti ei pala jatkossakaan.

Turku purkaa estoitta taloja. Jotkut puolustavat työllisyysnäkymillä purkuja. Minusta ei ole järkeä ensin repiä ja sitten rakentaa. Työllistänkö hyvinkin jos rikon kadulla ikkunan ja sitten joku korjaa sen?
Eikö työllistämistä voisi hoitaa järkevämminkin.